Kurča na marhuľovej marmeláde

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Vyskúšal som všeličo, ale tento recept je naozaj dobrý. Kurča na mede pozná asi každý, ale ja som vyskúšal marhuľovú marmeládu, marhule na ozdobenie

Suroviny (rozpočet na 4 porcie):

kuracie stehná 4 ks (prípadne iná alternatíva mäsa), 4 lyžice marhuľovej marmelády, 2 lyžice dijonskej horčice, 3 lyžice olivového oleja, 1 čili papička, čerstvá bazalka (cca 5 väčších lístkov)

Kurča na marhuľovej marmeláde

Postup:

Marmeládu, horčicu, olej vymiešane do hladkej hmoty, pridáme čerstvú bazalku a čili. Môžeme hmotu rozmixovať. Vzniknutou marinádou potrieme kuracie stehná a necháme minimálne cez noc (najlepšie 24 hod.) odležať. Potom grilujeme.

Dobrú chuť

Autor: Ondruš Martin

Možno vás bude zaujímať…

Čo by sme mali vedieť o solikoľko soli by sme mali konzumovať?

Hoci neslané jedlá nie sú chutné, so solením to určite netreba preháňať, pretože konzumácia akejkoľvek soli v nadmernom množstve je škodlivá. Môže mať za následok vysoký krvný tlak a vznik ďalších srdcovo-cievnych ochorení. Aby sme to neprehnali, mali by sme si zapamätať, že odporúčaná denná dávka soli pre dospelého človeka je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie max.6 gramov a túto dávku by sme nemali prekračovať.  Mimochodom,  aj bežné potraviny, ktoré denno-denne konzumujeme, obsahujú soľ, takže soľme radšej s mierou. Keďže v strednej Európe je nedostatok jódu v strave, je vhodné používať jódovanú soľ.

Všetky soli, určené na ochucovanie jedla, musia obsahovať minimálne 97,5 % chloridu sodného. Zvyšok tvoria hlavne prídavné látky, ktoré z nej robia funkčnú potravinu. Varená soľ je hlavným zdrojom jódu v našej strave. Jód naše telo potrebuje pre správnu funkciu štítnej žľazy. Ďalšou prídavnou látkou môže byť fluór. Ten, vo forme fluoridu, prispieva k udržaniu mineralizácie zubov, čím pomáha redukovať vznik zubného kazu. Na trhu existuje aj soľ, ktorá obsahuje menej sodíka a viac draslíka oproti bežnej jedlej soli. Jej používaním prirodzene obmedzujete príjem sodíka do organizmu. Znížený príjem sodíka prispieva k udržaniu normálneho krvného tlaku. Draslík pomáha udržať rovnováhu elektrolytov, čím prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach