Šalát z grilovaného kurčaťa

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

V jednej porcii:

220 kcal (902 kJ), 19 g bielkovín, 1 7 g sacharidov, 9 g lukov, 2 g nasýtených tukov, 47 mg cholesterolu, 3 g vlákniny, 512 mg sodíka

Suroviny ( rozpočet pre 4 porcie):

1/4 šálky pomarančovej šťavy, 3 lyžice čerstvo vytlačenej limetovej šťavy, 1/2 lyžičky dijonskej horčice, 3/4 lyžičky soli, 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia, 370 g kuracích pŕs bez kože a kostí, 1 mango, pokrájané na tenké mesiačiky, 1 paradajka bez semien, pokrájaná na tenké mesiačiky, 1 lyžica bieleho vínneho octu, 1/2 uhorky, zbavenej semien a pokrájanej na tenké kolieska, 2 lyžice olivového oleja, 1/2 šálky červenej cibule, pokrájanej na tenké kolieska, 4 šálky miešaných šalátových listov

Šalát z grilovaného kurčaťa

Postup:

V malej miske vyšľaháme pomarančovú šťavu, limetovú šťavu, olej, vínny ocot, horčicu, soľ a mleté čierne korenie. Do inej misky preložíme 1/4 šálky tohto dressingu a kuracie prsia v ňom obalíme. Prikryjeme ich a uložíme na 30 minút až 1 hodinu do chladničky. Gril rozohrejeme na strednú teplotu. Kuracie mä¬so grilujeme 3 minúty z jednej strany, kým nezhnedne. Potierame ho marinádou z misky, v ktorej sa chladilo. Mäso obrátime a grilujeme ďalšie 3 minúty, kým nie je dobre prepečené. Preložíme ho na dosku, necháme 5 minút stáť a pokrájame na tenké plátky. Medzitým vo väčšej mise zmiešame zvyšný dressing, mango, paradajku, uhorku a cibuľu. Pridáme grilovanú kuracinu a podávame na Šalátových listoch.

Možno vás bude zaujímať…

Čo by sme mali vedieť o soli a koľko soli by sme mali konzumovať?

Hoci neslané jedlá nie sú chutné, so solením to určite netreba preháňať, pretože konzumácia akejkoľvek soli v nadmernom množstve je škodlivá. Môže mať za následok vysoký krvný tlak a vznik ďalších srdcovo-cievnych ochorení. Aby sme to neprehnali, mali by sme si zapamätať, že odporúčaná denná dávka soli pre dospelého človeka je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie max.6 gramov a túto dávku by sme nemali prekračovať.  Mimochodom,  aj bežné potraviny, ktoré denno-denne konzumujeme, obsahujú soľ, takže soľme radšej s mierou. Keďže v strednej Európe je nedostatok jódu v strave, je vhodné používať jódovanú soľ.

Všetky soli, určené na ochucovanie jedla, musia obsahovať minimálne 97,5 % chloridu sodného. Zvyšok tvoria hlavne prídavné látky, ktoré z nej robia funkčnú potravinu. Varená soľ je hlavným zdrojom jódu v našej strave. Jód naše telo potrebuje pre správnu funkciu štítnej žľazy. Ďalšou prídavnou látkou môže byť fluór. Ten, vo forme fluoridu, prispieva k udržaniu mineralizácie zubov, čím pomáha redukovať vznik zubného kazu. Na trhu existuje aj soľ, ktorá obsahuje menej sodíka a viac draslíka oproti bežnej jedlej soli. Jej používaním prirodzene obmedzujete príjem sodíka do organizmu. Znížený príjem sodíka prispieva k udržaniu normálneho krvného tlaku. Draslík pomáha udržať rovnováhu elektrolytov, čím prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania.

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach