Mäso z diviny je populárne nielen vďaka svojej chuti, ale aj preto, že je preň typický nízky obsah tuku a cholesterolu. Zver sa neustále pohybuje za potravou a žije v čistom lesnom prostredí. Pre mäso z diviny je typický vysoký obsah bielkovín, nenasýtených mastných kyselín a omega 3 kyselín. Používa sa používa na prípravu rôznych druhov pokrmov. Právom patrí medzi delikatesy vyhľadávané po celom svete.
Diviačie mäso je tmavočervenej farby, jemne vláknité s charakteristickou arómou. Mäso z diviaka svojimi vlastnosťami ponúka v kuchyni rôznorodú použiteľnosť. Je vhodné na pečenie aj dusenie.
Suroviny na diviačí chrbát s orechovou omáčkou:
1 kg diviačieho alebo srnčieho chrbta – mladé mäso, 100 g masla, 100 g orieškov, 200 g bieleho jogurt, 200 ml sherry, 1 smotanu na šľahanie, 1 lyžicu dijonskej horčice, 1 zväzok byliniek – bazalka, tymián, koriander, cesnak, 100 g strúhanky
Orechová omáčka: 200 g sekaných lieskových orieškov, 100 g masla, 100 ml sherry, strúhaná citrónová kôra, 1 lyžica citrónovej šťavy, kúsok škorice, 50 g lieskových orieškov, soľ a čerstvé mleté korenie
Postup:
Mäso očistíme a v celku naložíme do jogurtu zmiešaného s cesnakom a horčicou. Necháme naložené 24 hodín v chlade. Potom potrieme jogurtom, osušíme a opečieme zo všetkých strán dozlata. Vyberieme a obalíme krustou zo zmesi nasekaných čerstvých byliniek, oleja, strúhanky, sherry, smotany, sekaných orieškov. Dáme piecť na 10-15 minút do rozpálenej trúby.
Mohlo by vás zaujímať
Orechová omáčka: Olúpané orechy opražíme na masle, pridáme vývar, citrónovú šťavu a kôru, škoricu, cukor, pastu s orieškami, sherry a povaríme 10 minút. Omáčku potom rozmixujeme a prepasírujeme.
Diviačí chrbát s orechovou omáčkou je hotový. Môžeme ho podávať!