Kačica na pomarančoch

Doba prípravy 90 minútNáročnosť

Kačica na pomarančoch – suroviny:

1 kačka (1 500 g), 100 g mrkvy, 100 g zeleru, 1 cibuľa, 5 veľkých pomarančov, 100 ml bieleho vína, 1 lyžica cukru, soľ, mleté čierne korenie, 40 g masla, trošku vínneho octu

Postup:

Vyčistenú a umytú kačicu zvnútra aj zvonku dôkladne nasolíme a pokoreníme. Necháme v chladničke odležať, najlepšie do druhého dňa. Do pekáča nalejeme trošku vody, dobre zohrejeme, vložíme kačicu a zo všetkých strán ju krátko opečieme. Odoberieme prebytočný tuk, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler, po krátkej chvíli prilejeme víno so šťavou z dvoch pomarančov, prikryjeme a pečieme asi jeden a pol hodiny. Počas pečenia kačicu často polievame vlastnou šťavou a prebytočnú masť odoberáme. Mäkkú kačicu vyberieme a odložíme na teplé miesto. Šťavu z výpeku so zeleninou dohladka rozmixujeme alebo prepasírujeme. Prebytočný tuk odoberieme, zvyšok  šťavy povaríme do zhustnutia.

Mohlo by vás zaujímať

Kačica s marhuľovou plnkou

90 minútKačica s marhuľovou plnkou – suroviny: 1 kačica – približne 1,5 kg, soľ, mleté biele korenie, 1 žemľa, 1 vajce, 1/8 l mlieka, 250 g… Čítaj ďaľej

Z kôry jedného pomaranča nakrájame jemné pásiky a na sitku ich krátko ponoríme  do horúcej a vzápätí do studenej vode. Ostatné pomaranče ošúpeme, vrátane bielej šupky, vnútro pokrájame na tenké kolieska a na panvici na rozohriatom masle krátko orestujeme. V kastróle skaramelizujeme cukor, zalejeme ho troškou octu, pridáme  restované pomaranče aj so šťavou a necháme prevrieť. Zmiešame s rozmixovanou omáčkou z výpeku, podľa chuti dosolíme, okoreníme a primiešame  blanšírované pomarančové pásiky. Kačicu na mise prelejeme časťou omáčky a ozdobíme plátkami pomaranča a petržlenovou vňaťou. Zvyšok omáčky dáme do osobitnej nádoby. Podávame so žemľovou knedľou alebo s ryžou.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach