Suroviny na hubový veniec s hruškami (rozpočet na asi 12 kusov):
Na cesto:150 g zemiakov, 80 ml mlieka, 30 g masla alebo margarínu, 230 g hladkej múky, 1 balíček sušeného droždia, 1 zarovnaná KL soli, 50 g šunky nakrájanej na kocky
Na náplň: 1 malá cibuľa, 130 g šampiňónov, 1 malá zrelá hruška, 1 PL oleja, 125 g syra (typu Lučina), 1 vrchovatá KL Gustinu jemného kukuričného škrobu, 50 g šunky nakrájanej na kocky, ½ KL soli, ½ KL čerstvo namletého čierneho korenia, 100 g plesňového syra (typu Niva)
Ešte potrebujeme: formu na veniec (Ø 26 cm)
Postup:
Na prípravu cesta olúpeme zemiaky, uvaríme a ihneď roztlačíme alebo prelisujeme pomocou lisu na zemiaky. Necháme krátko vychladnúť. V kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku, droždie, soľ, pridáme zemiaky, mlieko s tukom a všetko ručne spracujeme na hladké cesto. Krátko zapracujeme kocky šunky. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť tak dlho, kým sa viditeľne nezväčší jeho objem. Na prípravu náplne olúpeme cibuľu, očistíme a nakrájame šampiňóny, hrušku olúpeme a nakrájame na kocky.
Mohlo by vás zaujímať
Na panvici rozohrejeme olej a opražíme cibuľku do sklovita. Pridáme šampiňóny, hrušku a podusíme asi 5 minút. Primiešame syr, škrob, šunku, osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Plesňový syr nakrájame na kocky. Cesto na zľahka pomúčenej pracovnej ploche ešte raz krátko premiesime a vyvaľkáme obdĺžnik (asi 35 x 30 cm). Náplň rovnomerne rozotrieme, pričom na hornom okraji necháme asi 1 cm voľný. Na náplň rozložíme kocky plesňového syra. Cesto zvinieme z dlhšej strany a vložíme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy, konce zľahka stlačíme. Zakryjeme a necháme kysnúť, kým veniec viditeľne nezväčší svoj objem. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 200 °C
- Teplovzdušná rúra: 180 °C
- Plynová rúra: stupeň 4
- Doba prípravy: asi 40 minút
- Doba kysnutia: asi 50 minút
- Doba pečenia: asi 35 minút
Mohlo by vás zaujímať
Veniec necháme stáť vo forme 10 minút, vyklopíme. Podávame najlepšie teplý.
Zdroj: Dr.Oetker