Hubový veniec s hruškami

Doba prípravy 125 minútNáročnosť

Suroviny na hubový veniec s hruškami (rozpočet na asi 12 kusov):

Na cesto:150 g zemiakov, 80 ml mlieka, 30 g masla alebo margarínu, 230 g hladkej múky, 1 balíček sušeného droždia, 1 zarovnaná KL soli, 50 g šunky nakrájanej na kocky

Na náplň: 1 malá cibuľa, 130 g šampiňónov, 1 malá zrelá hruška, 1 PL oleja, 125 g syra (typu Lučina), 1 vrchovatá KL Gustinu jemného kukuričného škrobu, 50 g šunky nakrájanej na kocky, ½ KL soli, ½ KL čerstvo namletého čierneho korenia, 100 g plesňového syra (typu Niva)

Ešte potrebujeme: formu na veniec (Ø 26 cm)

Hubový veniec s hruškami

Postup:

Na prípravu cesta olúpeme zemiaky, uvaríme a ihneď roztlačíme alebo prelisujeme pomocou lisu na zemiaky. Necháme krátko vychladnúť. V kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku, droždie, soľ, pridáme zemiaky, mlieko s tukom a všetko ručne spracujeme na hladké cesto. Krátko zapracujeme kocky šunky. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť tak dlho, kým sa viditeľne nezväčší jeho objem. Na prípravu náplne olúpeme cibuľu, očistíme a nakrájame šampiňóny, hrušku olúpeme a nakrájame na kocky.

Mohlo by vás zaujímať

Hrušková nátierka so šafranom

25 minútHrušková nátierka so šafranom – suroviny: 1 väčšia hruška 100 g masla 1 ČL vločkovej soli Na špičku lyžičky šafranu Kajenské korenie Trochu mletého čierneho… Čítaj ďaľej

Na panvici rozohrejeme olej a opražíme cibuľku do sklovita. Pridáme šampiňóny, hrušku a podusíme asi 5 minút. Primiešame syr, škrob, šunku, osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Plesňový syr nakrájame na kocky. Cesto na zľahka pomúčenej pracovnej ploche ešte raz krátko premiesime a vyvaľkáme obdĺžnik (asi 35 x 30 cm). Náplň rovnomerne rozotrieme, pričom na hornom okraji necháme asi 1 cm voľný. Na náplň rozložíme kocky plesňového syra. Cesto zvinieme z dlhšej strany a vložíme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy, konce zľahka stlačíme. Zakryjeme a necháme kysnúť, kým veniec viditeľne nezväčší svoj objem. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 200 °C         
  • Teplovzdušná rúra: 180 °C         
  • Plynová rúra: stupeň 4           
  • Doba prípravy: asi 40 minút
  • Doba kysnutia: asi 50 minút
  • Doba pečenia: asi 35 minút

Mohlo by vás zaujímať

Šalát s kačacím mäsom

Šalát s kačacím mäsom a granátovým jablkom

Suroviny na šalát s kačacím mäsom a granátovým jablkom: 150 g upečeného kačacieho mäsa (môžeme použiť aj mäso, ktoré nám zvýšilo)1 fenikelolivový olejsoľ mleté čierne korenie1 … Čítaj ďaľej

Veniec necháme stáť vo forme 10 minút, vyklopíme. Podávame najlepšie teplý.

Zdroj: Dr.Oetker

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach