125 minút
Voňavý slaný pórikový koláč na večeru alebo na oslavu.
Suroviny na pórikový koláč (vystačí na asi 12 porcií):
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva
- 1 zarovnaná KL soli
- 1 vajce
- 100 g zmäknutého masla
- 2 PL vody
Na náplň:
- 3 PL oleja
- 250 g očisteného najemno nakrájaného pórika
- 1 menšia cibuľa
- 250 g na kocky nakrájanej slaniny
- 250 ml smotany na varenie
- 3 vajcia
- 3 PL strúhaného parmezánu
- 1 zarovnaná KL soli
- štipka mletej sladkej papriky
Okrem toho potrebujeme:
- koláčovú formu (ø 27 cm)
- panvicu
Postup:
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom a soľou. Pridáme vajce, maslo a vodu a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto necháme asi hodinu odpočívať v chladničke.
- Na prípravu náplne v panvici na rozpálenom oleji asi 2 minúty orestujeme pórik, najemno nakrájanú cibuľu a slaninu. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm s priemerom 29 cm. Plát opatrne prenesieme do vymastenej formy a pritlačíme k okraju formy do výšky 3 cm.
- V mise zmiešame smotanu s vajcom, parmezánom, soľou a paprikou. Pridáme vychladnutú orestovanú zmes a dôkladne premiešame. Náplň nalejeme do formy na cesto a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Mohlo by vás zaujímať
- Elektrická rúra: 170 °C
- Teplovzdušná rúra: 150 °C
- Plynová rúra: stupeň 2 – 3
- Čas prípravy: asi 20 minút
- Čas pečenia: asi 45 minút
- Celkový čas prípravy: asi 125 minút
- Po upečení necháme koláč asi 5 minút vychladnúť. Podávame teplý.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 858 kJ / 205 kcal | 749 kJ / 197 kcal |
Tuky | 13,53 g | 11,76 g |
Sacharidy | 14,75 g | 12,83 g |
Bielkoviny | 6,67 g | 5,80 g |