Babičkine tvarohové guľky so slivkami
Sezóna šťavnatých domácich sliviek je tu! Dajú sa spracovať naozaj na rôzne spôsoby. Ak máte k dispozícii domáce slivky, je škoda to nevyužiť a nepripraviť z nich jeden z najobľúbenejších sladkých pokrmov v našom regióne – tradičné slivkové gule.
Recept s využitím tvarohu je vhodný pre tých, ktorým nevyhovuje hutné zemiakové cesto. Tvarohové cesto je trocha ľahšie a jednoduchšie stráviteľné.
Suroviny na tvarohové guľky so slivkami:
Cesto: 1 vajce, 50 g masla, 250 g hrubej múky, 250 g tučného tvarohu, štipka soli, štipka kypriaceho prášku do pečiva, slivky
Na ozdobu: 120 g rozpusteného masla, 100 g tučného tvarohu, práškový cukor alebo hnedý cukor
Postup:
Zo zmäknutého masla, hrubej múky, tvarohu, vajca, soli a z kypriaceho prášku pripravíme cesto. Slivky umyjeme a osušíme. Z cesta odoberáme menšie kúsky, každý roztlačíme na menšiu placku, položíme slivku a zabalíme. Zabalené guľky varíme v osolenej vriacej vode 10 až 12 minút.
Mohlo by vás zaujímať
Uvarené guľky dáme na tanier, posypeme tvarohom, práškovým alebo hnedým cukrom a polejeme rozpusteným maslom.