25 minút
Žihľavová polievka – suroviny:
200 g mladých žihľavových lístkov, 100 g šošovice, 100 g zemiakov, 2 polievkové lyžice oleja, 1 menšia cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 čajová lyžička soli, 2 – 3 zrnká čierneho korenia
Postup:
Na oleji si speníme na kolieska nakrájanú cibuľu spolu s napolenými strúčikmi cesnaku. Premiešame a pridáme nakrájané zemiaky spolu so šošovicou. Dobre premiešame a zalejeme vodou asi 1 cm nad povrch zmesi v hrnci. Varíme pod odchýlenou pokrievkou asi pol hodiny. Občas premiešame. Pridáme soľ a korenie a umyté žihľavové lístky. Povaríme na miernom plameni ešte 5 minút. Rozmixujeme a už len necháme prevrieť.
Podávame v miskách s rožkom.