Pri zrode tohto pokrmu stál v roku 1943 Ignacio „Nacho“ Anaya z Piedras Negras v Mexiku. 21. októbra prišlo do reštaurácie, v ktorej Ignacio pracoval, niekoľko manželiek amerických vojakov a on pre nich musel narýchlo pripraviť niečo chutné. V kuchyni toho ale veľa nenašiel, pretože predchádzajúci deň bolo zatvorené a zásoby sa mali ešte len doplniť. Rozkrájal teda tortilly na trojuholníčky, posypal ich čedarom, narýchlo ohrial a doplnil papričky jalapeños. Neskôr založil vlastnú reštauráciu, kde bolo nachos ako hlavná špecialita. Trojuholníkové čipsy z tortill sa stali veľmi populárne a postupne prenikli aj do iných krajín. Môžu sa podávať aj s rôznymi omáčkami, salsou a ďalšími ingredienciami – mäsom, olivami, fazuľou, paradajkami a pod.
Suroviny na Nacho:
tortilla chipsy, 2 plechovky fazule, 100 g tvrdého syra, 4 paradajky, jarná cibuľka, 3 cibule, soľ a čierne korenie
Postup:
Nakrájajte cibuľu na malé kocky a dajte do panvice s olejom – smažte asi 5 minút. Pridajte fazule a rozlisujte ich vidličkou. Pridajte soľ a čierne korenie. Kým sa fazule varia, nasekajte jarnú cibuľku a paradajky na malé kocky. Osoľte. Nastrúhajte syr.
Mohlo by vás zaujímať
Dajte chipsy na tanier a pridajte lisované fazule. Posypte syrom a dajte zapiecť do truby, kým sa syr nerozpustí. Potom pridajte paradajky a jarnú cibuľku a servírujte.