Suroviny na Džem z marhúľ a cukety:
500 g jabĺk, 300 g marhúľ alebo broskýň, 200 g mladej cukety (malé), 1/2 kg cukor želírovací 2:1
Postup:
Jablká olúpeme, marhule alebo broskyne zbavíme kôstok a rozmixujeme alebo rozomelieme. Cuketu nakrájame na malé kúsky. Rozmixovanú ovocnú zmes dáme do väčšieho hrnca, pridáme nakrájanú cuketu. Vmiešam želírovací cukor. Všetko za stáleho miešania privedieme k varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na viečku (poháre s klasickými viečkami bez závitov neobraciame).
Mohlo by vás zaujímať
TIP: želírovací cukor 2:1 vám na rozdiel od klasickej prípravy s bežným cukrom umožní pripraviť džem rýchlejšie, pričom džem bude ovocnejší a ľahší.