Polentový koláč s citrónovou náplňou

Doba prípravy 50 minútEnergia: 459 kcal.Náročnosť

Netradičný pohostenie na sviatočný stôl.

Suroviny na polentový koláč s citrónovou náplňou (vystačí na asi 12 porcií):

Na cesto:

  • 200 g zmäknutého masla
  • 180 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru
  • ¼ KL soli
  • ½ KL Vanilkovej pasty
  • kôra a šťava z dvoch chemicky neošetrených citrónov
  • 3 vajcia
  • 250 g mandľovej múčky
  • 120 g polenty
  • 1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva

Na polevu:

  • 200 g práškového cukru
  • 100 g kyslej smotany
  • 1 PL šťavy z citróna
  • kôra z jedného chemicky neošetreného citróna

Okrem toho potrebujeme:

  • tortovú formu (Ø 26 cm)
  • elektrický ručný šľahač
Polentový koláč s citrónovou náplňou
Oetker

Postup:

Na prípravu cesta v mise vyšľaháme maslo s cukrom, vanilkovým cukrom, soľou, pastou, kôrou a šťavou z citróna dohladka. Po jednom zašľaháme vajcia a vmiešame mandľovú múčku zmiešanú s polentou a kypriacim práškom dohladka. Cesto nanesieme do vymastenej a papierom na pečenie vyloženej tortovej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 160 °C
  • Teplovzdušná rúra: 140 °C
  • Plynová rúra: stupeň 2
  • Čas prípravy: asi 40 minút
  • Doba pečenia: asi 50 minút

Koláč necháme vychladnúť.

Mohlo by vás zaujímať

Pšenový koláč s hrozienkami

50 minútSuroviny na pšenový koláč s hrozienkami: 2 hrnčeky pšena, 1 hrsť hrozienok, 1 hrsť ďatlí bez kôstok, 4ks jabĺk na náplň, 5 hrnčekov vody, 3… Čítaj ďaľej

Na prípravu polevy v miske zmiešame cukor s kyslou smotanou a šťavou a vymiešame dohladka. Polevu rozotrieme na polentový koláč s citrónovou náplňou a posypeme nastrúhanou kôrou.

Nutričné hodnoty:

na porciu / kusna 100 g / ml
Energia1922 kJ / 459 kcal1796 kJ / 429 kcal
Tuky27,61 g25,81 g
Sacharidy28,76 g26,88 g
Bielkoviny6,92 g6,47 g

Zdroj: Dr.Oetker

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach