50 minútEnergia: 459 kcal.
Netradičný pohostenie na sviatočný stôl.
Suroviny na polentový koláč s citrónovou náplňou (vystačí na asi 12 porcií):
Na cesto:
- 200 g zmäknutého masla
- 180 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru
- ¼ KL soli
- ½ KL Vanilkovej pasty
- kôra a šťava z dvoch chemicky neošetrených citrónov
- 3 vajcia
- 250 g mandľovej múčky
- 120 g polenty
- 1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva
Na polevu:
- 200 g práškového cukru
- 100 g kyslej smotany
- 1 PL šťavy z citróna
- kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
Okrem toho potrebujeme:
- tortovú formu (Ø 26 cm)
- elektrický ručný šľahač
Postup:
Na prípravu cesta v mise vyšľaháme maslo s cukrom, vanilkovým cukrom, soľou, pastou, kôrou a šťavou z citróna dohladka. Po jednom zašľaháme vajcia a vmiešame mandľovú múčku zmiešanú s polentou a kypriacim práškom dohladka. Cesto nanesieme do vymastenej a papierom na pečenie vyloženej tortovej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 160 °C
- Teplovzdušná rúra: 140 °C
- Plynová rúra: stupeň 2
- Čas prípravy: asi 40 minút
- Doba pečenia: asi 50 minút
Koláč necháme vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Na prípravu polevy v miske zmiešame cukor s kyslou smotanou a šťavou a vymiešame dohladka. Polevu rozotrieme na polentový koláč s citrónovou náplňou a posypeme nastrúhanou kôrou.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1922 kJ / 459 kcal | 1796 kJ / 429 kcal |
Tuky | 27,61 g | 25,81 g |
Sacharidy | 28,76 g | 26,88 g |
Bielkoviny | 6,92 g | 6,47 g |
Zdroj: Dr.Oetker