Domáce pesto

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Suroviny na domáce pesto:

3 zarovnané PL píniových orieškov (asi 50 g), 3-4 menšie cibule, 100 g jemne nasekanej čerstvej bazalky (môže byť aj mrazená), 50 g nastrúhaného parmezánu, 200 ml extra panenského olivového oleja, 2 zarovnané KL soli, 2-3 strúčiky cesnaku (nemusí byť, podľa chuti), 1 PL teplej vody, 1  vrchovatá KL pomôcky na konzervovanie, trochu olivového oleja na pokvapkanie

Postup:

Píniové oriešky dáme do igelitového vrecka a rozdrvíme. Cibule olúpeme a nakrájame nadrobno. Oriešky, s cibuľou, bazalkou, parmezánom, olejom, soľou, prípadne s cesnakom rozmixujeme ponorným mixérom, najlepšie v sklenenej alebo kovovej nádobe. V 1 lyžici teplej vody rozmiešame pomôcku na konzervovanie, vmiešame do pesta a naplníme ním poháre. Pokvapkáme olejom a ihneď uzavrieme viečkom.

Mohlo by vás zaujímať

bazalkové pesto

Rýchle domáce bazalkové pesto

Bazalkové pesto je doslova talianskym pokladom Bazalkové pesto alebo inak pesto genovese (janovské pesto) si dokázalo získať doslova celú zemeguľu a je druhou najpredávanejšou omáčkou na svete. Je… Čítaj ďaľej

Tip:

Otvorené pesto uchovávame na chladnom, tmavom mieste.

Pesto je špecialita pochádzajúca z talianskej kuchyne. Je to koncentrovaná omáčka (husté pyré) vhodná na dochutenie najmä cestovín, ale aj iných pokrmov. Základnými surovinami na výrobu pesta sú: čerstvá bazalka, píniové oriešky, olivový olej a parmezán. Ďalšími ingredienciami na dochutenie môžu byť rajčiny (aj sušené), cesnak, cibuľa, čerstvé bylinky apod.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach