Tekvicový kompót

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Poznáte tekvicový kompót? Vyskúšajte!

Suroviny na tekvicový kompót:

3 kg tekvice  

Nálev I: 1 l horúcej vody, 2 kg cukru, 3 ČL kyseliny citróno­vej.

Nálev II: 0,6 l ananásového džúsu, 600 g cukru, 1 ČL kyse­liny citrónovej

Tekvicový kompót
https://www.shutterstock.com

Postup:

Tekvicu umyjeme, osušíme, rozkrojíme po dĺžke na polovice, lyžicou vyberieme mäkkú dužinu so semenami a ošúpeme. Potom pokrájame po dĺžke na rovnaké časti a tie na kúsky približne rovnakej veľkosti. Dáme zovrieť väčšie množstvo vody (asi 4 l), do ktorej pridáme 2 ČL kyseliny cit rónovej. Keď začne vrieť, vložíme pripravené tekvicové kocky. Varíme ich dovtedy, kým po rozrezaní nie sú mäkké. Potom ich scedíme a ešte teplé plníme do pohárov, na dno ktorých dáme chuťové a aromatické prísady. Tekvicu zalejeme teplým nálevom, pretože pri chladnutí začína kryštalizovať. Sterilizujeme 30 mi­nút pri teplote 80 °C. Kompót po sterilizácii necháme voľne na vzduchu vychladnúť.

Mohlo by vás zaujímať

Marhuľový kompót

Marhuľový kompót s marhuľovicou

15 minútSuroviny marhuľový kompót s marhuľovicou (rozpočet na cca 4 poháre po 250 ml): 800 g vykôstkovaných marhúľ, trochu sódy bikarbóny, trochu pomôcky na konzervovanie, 625… Čítaj ďaľej

Na jeden pohár s obsahom 0,75 l môžeme použiť tieto prísady:
1 plátok citróna, 1 klinček a kúsok škorice.

Pripravené kocky tekvice zalejeme na niekoľko hodín (najlepšie cez noc) vodou s kyselinou citrónovou (na 1 l vody 1 ČL kyseliny citrónovej). Na druhý deň vodu vylejeme. V 1 l vody rozpustíme 400 g cukru, dáme zovrieť a tekvicové kocky 10 minút povaríme. Scedíme, naplníme poháre, zalejeme teplým nálevom z ananásového džúsu, uzavrieme a sterilizujeme 30 mi nút pri teplote 80 °C.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach