Slivkové minikoláčiky

Doba prípravy 90 minútNáročnosť

Suroviny na slivkové minikoláčiky:

Na cesto: 300 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, ½ kocky droždia, 100 g Hery, 250 ml mlieka, 2 lyžice kryštálového cukru, 1 vajce, štipka soli

Na posýpku: 3 lyžice hrubej múky, 3 lyžice kryštálového cukru, 1 lyžica rozpustenej Hery

Ostatné: slivky, hnedý cukor, vajce na potretie

Postup:

Z droždia, trochy mlieka a cukru nechajte vykysnúť kvások. Vylejte ho do preosiatej múky, pridajte ostatné suroviny a štipku soli. Vymieste hladké cesto a prikryté ho nechajte kysnúť cca 60 minút. Vykysnuté cesto premieste.

Rozdeľte ho na tri časti, aby sa s ním lepšie pracovalo. Vyvaľkajte šúľok a ten nakrájajte na zhruba rovnaké diely. Z tohto cesta vyjde asi 40 – 45 koláčikov, záleží na veľkosti. Z každého dielika vytvarujte guľku, ktorú hneď uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Guľky musia byť trochu ďalej od seba. Do každej urobte pomocou malého pohárika jamku.

Po obvode natrite cesto rozšľahaným vajcom, do jamky dajte polovicu slivky a posypte hnedým cukrom a posýpkou. Tú si vyrobíte zmiešaním múky, cukru a tuku Hera. Na plechu nechajte koláčiky 20 minút podkysnúť a dajte piecť do vyhriatej rúry na 220°C na asi 10 minút. Upečené slivkové minikoláčiky dajte na mriežku, aby vychladli, a ešte teplé ich posypte práškovým cukrom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach