Suroviny na tekvicové šištičky:
Šištičky: 180 g tekvicového pyré, 400 g hladkej múky, 80 ml slnečnicového oleja, 120 ml mlieka, 120 g trstinového cukru, 1 vajce, 1½ ČL prášku do pečiva, ½ ČL soli, 1 ČL škorice, 1/2 ČL mletého muškátového orieška, 1/4 ČL mletého zázvoru, 4 ks nového korenia, 6 ks hrebíčka, 1 badyán
Na ozdobu: 120 g masla, 180 g kryštálového cukru, 1 ČL škorice
Tekvicové pyré: menšia tekvica (hokaido, maslová), trochu masla, väčšia štipka soli
Postup:
Tekvicu rozkrojíme a vydlabeme. Maslovú tekvicu olúpeme, ak použijeme hokaido, nemusíme ju lúpať, pretože šupka pri tepelnej úprave dostatočne zmäkne. Dužinu nakrájame na kocky, ktoré rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Tekvicu osolíme, pridáme plátky masla a pečieme pri 200 C asi 1 hodinu. Z upečenej tekvice odvážime 180 g, zvyšok môžeme použiť na krémovú tekvicovú polievku alebo môžeme pridať do zemiakovej kaše. Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva a rozdrvené korenie (nové korenie, hrebíček badyán a soľ). V mise zmiešame tekvicové pyré, vajce, olej, mlieko a cukor. Postupne pridáme preosiatu múku s korením. Vznikne nám husté cesto, ktoré dávame postupne na plech vyložený papierom na pečenie. Polievkovú lyžicu namočíme do studenej vody, aby sa cesto nelepilo a postupne odkrajujeme kúsky cesta. V navlhčených rukách vytvarujeme guľku, položíme na papier na plechu a ľahko ju pritlačíme. Opačnou stranou varechy v nej urobíme dierku. Cesto môžeme nastriekať aj cukrárskym vreckom s veľkou guľatou špičkou alebo môžeme ním naplniť formu na donuty. Pečieme v trúbe 8 až 10 minút pri teplote 180°C. Na ozdobu : Maslo rozpustíme. Cukor premiešame so škoricou. Ešte teplé tekvicové šištičky namáčame z vrchnej strany v rozpustenom masle a v škoricovom cukre. Položíme na tanier a necháme vychladnúť.
Dagmara Pifflová