Teľacia paštéta je dobrota, ktorú u nás doma aspoň raz za rok pripravím. Jednoducho jej nevieme odolať. Skúste náš recept a určite neoľutujete.
Teľacia paštéta zapečená s parenicou – suroviny:
2 parenice údené, 500 g mletého teľacieho mäsa, 30 plátkov sušeného pršútu (prosciutto crudo), 800 g kuracích pečienok, 5 bobkových listov, 2 veľké vajcia, soľ a korenie, 2 PL posekaného oregana, 1 PL posekaného tymianu, 2 PL posekanej petržlenovej vňate, 1 PL paradajkového pretlaku, 1 ČL ostrej paprikovej (chilli) pasty, alebo 1 posekaná feferónka, 3 pokrájané cibule, 4 pokrájané strúčiky cesnaku, 2 PL oleja
Postup:
Cibuľu s cesnakom opečieme na oleji do sklovita, osolíme, pridáme mäso s pečienkami a pomaly opekáme na cibuli. Pridáme koreniny, vajcia, pretlak a chilli pastu (feferónku). Opekáme na 90 percent. Zmes necháme vychladnúť, vyberieme bobkové listy a rozmixujeme ju ponorným mixérom. Premiešame s pršútom pokrájaným na malé rezančeky a preložíme ju do nerezovej nádoby na paštétu.
Mohlo by vás zaujímať
Nádobu vložíme do pekáča s vodou (voda siaha asi po 2/3 nádoby paštéty) a pečieme prikryté alobalom v rúre cca 45 minút. Necháme vychladnúť. Vyberieme z nádoby, ovijeme parenicou dookola a vložíme zapiecť na 12 minút do rúry opäť prikryté. Do stredu paštéty môžeme dať povarenú mrkvu. Teľacia paštéta je hotová.