Tiramisu s Marsalou a horkým kakaom

Doba prípravy 30 minútNáročnosť

Suroviny na Tiramisu s Marsalou:

Piškóta: 4 vajcia, 150 g kryštálového cukru, 120 g hladkej múky, 1 vanilínový cukor, štipka soli, štipka sparenej citrónovej a pomarančovej kôry, 1 polievková lyžica oleja

Krém: 10 žĺtkov, 2 bielka, ½ vanilkového struku, 1,5 dl Marsaly (môžeme použiť aj sladké sherry), 150 g cukru, 100 g medu, 600 g Mascarpone

Na dokončenie: 1 šálka (110ml) studenej kávy, 1 cl brandy, 3 polievkové lyžice kakaového prášku

Tiramisu s Marsalou
Obrázok od Christo Anestev z Pixabay

Postup:

Piškóta: Vajcia, cukor, vanilínový cukor, pomarančovú a citrónovú kôru ušľaháme elektrickým šľahačom na pevnú penu. Do nej opatrne vmiešame olej, potom múku ľahko premiešame. Cesto vylejeme na pergamenový papier a rozotrieme na veľmi tenkú vrstvu. Berieme pritom do úvahy, že budeme potrebovať tri tvarom aj veľkosťou rovnaké pláty piškóty. Je teda možné postupovať tak, že použijeme čo najväčší štvorhranný plech, aby sme upečenú piškótu mohli rozdeliť na tri rovnako veľké časti. Alebo zvolíme menší plech a upečieme každú z troch piškót zvlášť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 250°C asi 3-5 minút.

Krém: Žĺtky premiešame s cukrom a medom a šľaháme vo vodnom kúpeli kým nevznikne hustá pena, do ktorej došľaháme tiež zrniečka vanilkového struku. Ideálna teplota vodného kúpeľa je okolo 85°C. Do hustej žĺtkovej peny postupne za stáleho šľahania metličkou vmiešame Marsalu. Metličkou je potrebné šľahať odo dna po celej ploche, preto je nevhodné používať elektrický šľahač. Z bielok vyšľaháme pevný sneh. Čerstvý syr Mascarpone dáme do väčšej misky a opatrne premiešame so snehom z bielok a vychladnutou žĺtkovú penou.

Dokončenie: Na dno tvarovo vhodnej nádoby dáme piškótový plát, výrazne ho prevlhčíme zmesou studenej kávy a brandy (zmes tekutín je najlepšie nanášať širším štetcom) a po celej ploche naň rozotrieme tretinu pripraveného krému. Na krém položíme druhý plát, opäť výrazne prevlhčíme uvedenou zmesou tekutín a rozotrieme ďalšiu tretinu krému, na to dáme posledný plát, prevlhčíme a ukončíme zvyšným krémom. Nádobu vložíme do chladničky a necháme najmenej do druhého dňa odpočinúť. Pred podávaním posypeme Tiramisu s Marsalou kakaovým práškom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach