Veľkonočné bábätká

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Suroviny na veľkonočné bábätká:

Na cesto: 500 g hladkej múky, 1 balíček droždia, štipka soli, 80 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 250 ml vlažného mlieka, 100 g rozpusteného masla alebo margarínu, 1 vajce, 150 g hrozienok, 150 g Marcipánu, 1 vajce na potretie

Na ozdobenie: 12 kusov vajec uvarených natvrdo a zafarbených

Ešte potrebujeme: plech na pečenie, štetec na natieranie

Veľkonočné bábätká

Postup:

Na prípravu cesta zmiešame v mise múku, droždie, soľ, cukor a vanilínový cukor. Pridáme mlieko, maslo alebo margarín, vajce, hrozienka a všetko dôkladne ručne vypracujeme na hladké cesto tak, aby sa nelepilo na steny nádoby. Marcipán nakrájame na kocky a zapracujeme do cesta. Povrch poprášime múkou, zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 45 až 60 minút vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 24 rovnakých dielov, ktoré vyvaľkáme na valčeky dlhé 20 cm. Dva valčeky položíme vedľa seba. Valčeky v polovici dvakrát zapletieme, potom vytvoríme zo zapletenej časti oko tak, aby sa doň vošlo vajíčko. Na spodku získame 4 valčeky, z ktorých upletieme vrkoč. Takto upletieme aj zvyšné valčeky. Upletené bábätká položíme na vymastený plech a necháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Bábätká potom potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do predhriatej rúry piecť.

  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Plynová rúra: stupeň 3
  • Doba pečenia: asi 25 minút

Po vychladnutí vložíme do každého očka uvarené zafarbené vajce ako hlavičku bábätka. Veľkonočné bábätká sú hotové…:-)

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach