Veľkonočný bochník a veniec

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Tradičný veľkonočný bochník by rozhodne nemal chýbať na sviatočnom stole. Jeho história siaha až do 15. storočia. Bochník sa pripravoval vždy na bielu sobotu, aby mohol byť v kostole na boží hod veľkonočne posvätený.

Podobne ako vianočka sa veľkonočný bochník pripravuje zo sladkého kysnutého cesta. Základom cesta by mala byť hladká múka, cukor vrátane vanilkového, maslo, žĺtky, droždie, mlieko alebo smotana, hrozienka a sekané mandle. Pre ešte lepšiu chuť a vôňu je vhodné do cesta pridať napríklad nastrúhanú citrónovú kôru alebo štipku muškátového kvetu.

Suroviny na 1 veľkonočný bochník a 2 menšie vence:

1 kg polohrubej múky, 80 g droždia, 500 ml mlieka, 200 g roztopeného masla, 100 g cukru, 2 vajcia, soľ

Postup:

Do misy nasypeme múku, v strede urobíme jamku a zarobíme v nej kvások z droždia, trošky múky a mlieka. Keď vykysne, primiešame ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto. Dáme ho asi na 40 minút kysnúť. Bochník: Do polovice vykysnutého cesta  zamiešame 300 g hrozienok, 100 g posekaných orieškov a 200 g kondenzovanej citrónovej alebo pomarančovej kôry. Sformujeme bochník, necháme ho ešte asi 20 minút kysnúť a preložíme na vymastený plech.

Mohlo by vás zaujímať

Mazanec s hrozienkami a mandľovými lupeňmi

180 minútSuroviny na mazanec s hrozienkami a mandľovými lupeňmi (rozpočet na 1 väčší mazanec): 1 kocka droždia, 100 g cukru krupica, 200 ml vlažného mlieka, 500… Čítaj ďaľej

Na vrchu veľkonočného bochníka urobíme zárezy v tvare kríža. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C asi 60 minút. Horúci upečený bochník potrieme roztopeným maslom (50 g) a posypeme práškovým cukrom.  Z druhej polovice cesta upletieme jeden väčší alebo dva menšie vrkoče, a konce spojíme do venca. Potrieme žĺtkom a posypeme mandľovými rezančekmi a cukrom. Pečieme rovnako ako bochník na 200 ° C asi jednu hodinu.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach