Suroviny na mazanec s hrozienkami a mandľovými lupeňmi (rozpočet na 1 väčší mazanec):
1 kocka droždia, 100 g cukru krupica, 200 ml vlažného mlieka, 500 g múky na kysnuté cesto , 2 lyžice rumu, 50 g hrozienok, vanilkový lusk, štipka soli, kôra z 1 bio citrónu, šťava z 1 polovice citrónu, 3 žĺtky, 50 g pokrájaných olúpaných mandlí, 150 g rozpusteného masla, 1 žĺtok na potretie
Postup:
Hrozienka namočíme asi na hodinu do rumu. Do misky nalejeme časť vlažného mlieka, pridáme lyžičku cukru, droždia a 2 lyžice múky. Dôkladne zamiešame a necháme vykvasiť kvások. Do múky vmiešame soľ, cukor, citrónovú kôru a šťavu, semienka vanilky, hrozienka, žĺtky, maslo, kvások a zvyšné mlieko. Cesto dôkladne vypracujeme – ideálne pomocou robota (cca 5 minút) alebo ručne pomocou varechy, to si ale vyžaduje ťažkú prácu minimálne 10 minút. Výsledné cesto musí mať lesklú hladkú konzistenciu a nesmie sa lepiť.
Mohlo by vás zaujímať
Cesto necháme vykysnúť na dvojnásobok (cca 1-2 hodiny podľa teploty v miestnosti). Vykysnuté cesto spracujeme do bochníka, presunieme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme nakysnúť ešte pol hodiny. Predhrejeme rúru na 200 °C. Mazanec pomažeme žĺtkom a posypeme mandľami nakrájanými na plátky; dáme piecť. Desať minút pečieme sprudka na 200 °C, potom zmiernime teplotu na 160 °C a zvoľna dopečieme (celkom cca 45 minút, konkrétny čas pečenia prispôsobíme rúre). Po upečení mazanec s hrozienkami necháme pozvoľna vychladnúť a pocukrujeme práškovým cukrom.