Mazanec s hrozienkami a mandľovými lupeňmi

Doba prípravy 180 minútNáročnosť

Suroviny na mazanec s hrozienkami a mandľovými lupeňmi (rozpočet na 1 väčší mazanec):

1 kocka droždia, 100 g cukru krupica, 200 ml vlažného mlieka, 500 g múky na kysnuté cesto , 2 lyžice rumu, 50 g hrozienok, vanilkový lusk, štipka soli, kôra z 1 bio citrónu, šťava z 1 polovice citrónu, 3 žĺtky, 50 g pokrájaných olúpaných mandlí, 150 g rozpusteného masla, 1 žĺtok na potretie

Mazanec s hrozienkami

Postup:

Hrozienka namočíme asi na hodinu do rumu. Do misky nalejeme časť vlažného mlieka, pridáme lyžičku cukru, droždia a 2 lyžice múky. Dôkladne zamiešame a necháme vykvasiť kvások. Do múky vmiešame soľ, cukor, citrónovú kôru a šťavu, semienka vanilky, hrozienka, žĺtky, maslo, kvások a zvyšné mlieko. Cesto dôkladne vypracujeme – ideálne pomocou robota (cca 5 minút) alebo ručne pomocou varechy, to si ale vyžaduje ťažkú prácu minimálne 10 minút. Výsledné cesto musí mať lesklú hladkú konzistenciu a nesmie sa lepiť.

Mohlo by vás zaujímať

Vegánsky mazanec

Vegánsky mazanec 

120 minútMazanec je tradičné veľkonočné pečivo. Mazanec sa podľa kresťanskej tradície piekol na Bielu sobotu. Chudobnejší ľudia piekli obyčajné kysnuté cesto, bohatší pridávali hrozienka a mandle.… Čítaj ďaľej

Cesto necháme vykysnúť na dvojnásobok (cca 1-2 hodiny podľa teploty v miestnosti). Vykysnuté cesto spracujeme do bochníka, presunieme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme nakysnúť ešte pol hodiny. Predhrejeme rúru na 200 °C. Mazanec pomažeme žĺtkom a posypeme mandľami nakrájanými na plátky; dáme piecť. Desať minút pečieme sprudka na 200 °C, potom zmiernime teplotu na 160 °C a zvoľna dopečieme (celkom cca 45 minút, konkrétny čas pečenia prispôsobíme rúre). Po upečení mazanec s hrozienkami necháme pozvoľna vychladnúť a pocukrujeme práškovým cukrom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach