90 minút
Suroviny na veľkonočný veniec:
40 g droždia, ¼ l mlieka, 75 g cukru, 600 g polohrubej múky, 150 g roztopenej Hery, 1 vajce, Hera na vymastenie plechu, žĺtok, 30 g kryštálového cukru, 20 g mandlí nakrájaných na plátky
Postup:
Droždie a vlažné mlieko zmiešame s trochou cukru a necháme nakysnúť. Múku, zvyšok cukru, Heru a vajce dáme do misy, pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri diely a upletieme z nich vrkoč, ktorý stočíme do venca. Položíme ho na plech vymastený Herou. Necháme ešte krátko nakysnúť a pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút pri 200 °C. Potom veniec potrieme žĺtkom rozšľahaným s trochou mlieka, posypeme kryštálovým cukrom a mandľami a pečieme ešte 10 minút.