Veľkonočný veniec s mandľami

Doba prípravy 90 minútNáročnosť

Suroviny na veľkonočný veniec:

40 g droždia, ¼ l mlieka, 75 g cukru, 600 g polohrubej múky, 150 g roztopenej Hery, 1 vajce, Hera na vymastenie plechu, žĺtok, 30 g kryštálového cukru, 20 g mandlí nakrájaných na plátky

Postup:

Droždie a vlažné mlieko zmiešame s trochou cukru a necháme nakysnúť. Múku, zvyšok cukru, Heru a vajce dáme do misy, pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri diely a upletieme z nich vrkoč, ktorý stočíme do venca. Položíme ho na plech vymastený Herou. Necháme ešte krátko nakysnúť a pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút pri 200 °C. Potom veniec potrieme žĺtkom rozšľahaným s trochou mlieka, posypeme kryštálovým cukrom a mandľami a pečieme ešte 10 minút.

Mohlo by vás zaujímať

Veľkonočný bochník a veniec

60 minútTradičný veľkonočný bochník by rozhodne nemal chýbať na sviatočnom stole. Jeho história siaha až do 15. storočia. Bochník sa pripravoval vždy na bielu sobotu, aby mohol… Čítaj ďaľej

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach