Jarabinkový čaj je mimoriadne vhodný na liečbu horných ciest dýchacích a pomáha pri nachladnutí
Suroviny na Jarabinkový čaj:
1 PL plodov jarabiny, vriaca voda
Postup:
Jarabinkový čaj pripravíme tak, že jednu lyžičku roztlačených plodov jarabinky zalejeme vriacou vodou a necháme 10 – 15 minút vylúhovať.
Čaj nesmieme variť, pretože jarabinky obsahujú až 3 krát viac vitamínu C ako citróny, takže by sme ho varením zničili. Pijeme 1 – 2 šálky denne.
Vedeli ste, že?
Jarabinu prezývajú aj citrón severu. Dôvodom je vysoký obsah vitamínu C.
Treba však dať pozor, aby ste plody jarabiny nikdy nejedli v surovom stave. Plody majú vysoký obsah kyseliny parasorbovej. Konzumácia lákavých červených plodov môže vyvolať ľahšiu otravu, ktorá sa prejaví nevoľnosťou, bolesťami hlavy a vracaním. Toxicita sa ale stráca sušením a varením, teda tepelnou úpravou.
Mohlo by vás zaujímať
Plody jarabiny obsahujú okrem vitamínu C aj ďalšie dôležité látky ako napríklad železo, vápnik, jód, kvercetín (ktorý je označovaný ako prírodné antihistaminikum), rutín (podporuje zdravie ciev), fytoestrogény, vápnik a magnézium. Zaujímavosťou je, že niektoré typy jarabiny obsahujú až 180 mg vitamínu C, ktorý sa zachováva aj v sušených plodoch.
Jarabina bola v minulosti opradená poverami
- Rodičia vraj chránili svoje deti pred urieknutím zašívaním vetvičiek s plodmi do šiat
- Domáci hospodári svoj dobytok chránili priväzovaním vetvičiek jarabiny v tvare kríža o ich chvost.