Jarabinkový čaj proti nachladnutiu

Jarabinkový čaj je mimoriadne vhodný na liečbu horných ciest dýchacích a pomáha pri nachladnutí

Suroviny na Jarabinkový čaj:

1 PL plodov jarabiny, vriaca voda

Jarabinkový čaj

Postup:

Jarabinkový čaj pripravíme tak, že jednu lyžičku roztlačených plodov jarabinky zalejeme vriacou vodou a necháme 10 – 15 minút vylúhovať. 

Čaj nesmieme variť, pretože jarabinky obsahujú až 3 krát viac vitamínu C ako citróny, takže by sme ho varením zničili.  Pijeme 1 – 2 šálky denne.

Vedeli ste, že?

Jarabinu prezývajú aj citrón severu. Dôvodom je vysoký obsah  vitamínu C.

Treba však dať pozor, aby ste plody jarabiny nikdy nejedli v surovom stave. Plody majú vysoký obsah kyseliny parasorbovej. Konzumácia lákavých červených plodov môže vyvolať ľahšiu otravu, ktorá sa prejaví nevoľnosťou, bolesťami hlavy a vracaním. Toxicita sa ale stráca sušením a varením, teda tepelnou úpravou.

Mohlo by vás zaujímať

Limonáda a čaj proti migréne

Aj vy občas trpíte bolesťami hlavy? Alebo ide dokonca migréna? Samozrejme, dôvody môžu byť rôzne: nedostatok spánku, vyčerpanosť, stres, blížiaca sa menštruácia a ešte všeličo… Čítaj ďaľej

Plody jarabiny obsahujú okrem vitamínu C aj ďalšie dôležité látky ako napríklad železo, vápnik, jód, kvercetín (ktorý je označovaný ako prírodné antihistaminikum), rutín (podporuje zdravie ciev), fytoestrogény, vápnik a magnézium. Zaujímavosťou je, že niektoré typy jarabiny obsahujú až 180 mg vitamínu C, ktorý sa zachováva aj v sušených plodoch.

Jarabina bola v minulosti opradená poverami

  • Rodičia vraj chránili svoje deti pred urieknutím zašívaním vetvičiek s plodmi do šiat
  • Domáci hospodári  svoj dobytok chránili priväzovaním vetvičiek jarabiny v tvare kríža o ich chvost.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach