Brusnice pre zdravie

V chladnom a sychravom ročnom období je príjemné zahriať sa niečím dobrým, chutným a horúcim. Výborne nám na tento účel môžu poslúžiť brusnice, pretože okrem toho, že sa z nich dajú pripraviť skvelé veci, obsahujú veľa vitamínu C a A, železa, draslíka a antioxidantov, ktoré nás chránia pred voľnými radikálmi. Okrem toho, majú aj antibakteriálny účinok a pomáhajú pri liečbe a prevencii zápalu močových ciest. Obsahujú totiž cennú látku, ktorá odpudzuje škodlivé baktérie zo stien močového mechúra.

Počas chladných dní sa môžete príjemne zohriať brusnicovým punčom, a to v alkoholickom i nealkoholickom variante.

Brusnicový punč s alkoholom

Suroviny na brusnicový punč s alkoholom:

2,5 dcl červeného vína, 50 g sušených alebo čerstvých brusníc, 2 citróny, 1,5 dcl rumu, 2,5 dcl vody, 25 g kryštálového cukru, celá škorica na dekoráciu.

brusnice
https://www.shutterstock.com

Postup:

V hrnci alebo kastróliku  asi 10 minút povaríme  vodu s cukrom a brusnicami. Šťavu z obidvoch vytlačíme, kôru z jedného chemicky neošetreného citróna postrúhame a pridáme k variacej sa vode a brusniciam, prilejeme víno a dobre prehrejeme. Môžeme použiť aj sušenú citrónovú kôru. Potom citrónovú kôru vyberieme, pridáme šťavu z citrónov a rum. Nalejeme do sklených pohárov a podávame s ruličkou celej škorice, ktorou si možno punč pomiešať a prevoňať.

Nealkoholický brusnicový punč

Ak chcete pripraviť nealkoholický punč, nalejte do punču namiesto rumu a vína 5 dcl brusnicového džúsu, okoreňte klinčekom a škoricou.

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach