Francúzska omeleta s pažítkou – ako ju vykúzliť?

Aj vy patríte k tým, ktorí si radi pochutnajú na dobrom jedle, ale nechú stráviť celé hodiny pri sporáku? Ak áno, skúste svojim najdrahším vykúzliť skutočnú a pravú francúzsku omeletu, za akú by sa určite nehanbili ani v pravom francúzskom bistre. Francúzska omeleta, ktorej tajomstvo vám prezradíme, sa vám podarí skutočne za pár minút a recept, ktorý ponúkame, zasýti 4 – 6 jedákov. Mimochodom, pomocou prísad ju možno zaujímavo obmieňať.

Suroviny:

12 vajíčok (najlepšie domácich) – ich kvalita je veľmi dôležitá, 4 – 6 polievkových lyžíc smotany na šľahanie, morská soľ, čerstvo zomleté korenie, 4 – 6 lyžíc masla, nasekaná pažítka na posypanie omelety.

Postup:

Vidličkou rozšľahajme v miske 2 – 3 vajíčka a pridajme aj 1 polievkovú lyžicu smotany a trochu soli. Potom na rozpálenú panvicu dáme 1 polievkovú lyžicu masla, ktoré necháme trochu speniť, ale nesmie zhnednúť. Na rozpálené maslo nalejeme rozšľahané vajce, ktoré rozlejeme po celej panvici a necháme chvíľu tuhnúť. Potom vaječnú zmes niekoľkokrát zhrnieme drevenou vareškou smerom od okrajov k stredu, tak aby sa omeleta rovnomerne opekala. Keď sú rozšľahané vajíčka na panvici ešte polotekuté (asi po 3 – 4 minútach), pamvicou zľahka zatraste a omeletu posuňte sem a tam, aby sa vajčná hladko kĺzala po povrchu pamvice. Potom omeletu jemne okoreníme a posypeme pažítkou. Hotovú omeletu preložíme napoly a necháme hladko skĺznuť na tanier. Takýmto spôsobom upečieme všetky omelety – ihneď po upečení podávame. 🙂 

Mohlo by vás zaujímať

Omeleta s brokolicou, paradajkou a syrom

15 minútOmeleta s brokolicou, paradajkou a syrom – suroviny(rozpočet na 2 porcie): 3 veľké vajcia, 1 veľký bielok, 1 lyžica mlieka, 1/8 lyžičky soli, 1 šálka… Čítaj ďaľej

Lákavé obmeny

Pre zmenu chuti môžeme do vajíčok zašľahať bylinky (napríklad petržlenovú vňať, majoránku, estragon). Inokedy môžeme tesne pred dopečením posypať vaječnú hmotu nastrúhaným syrom (ementál, parmezán). Ak si chceme pripraviť špenátovú omeletu, sparíme hrsť baby špenátu, nasekáme ho nahrubo a zamiešame ho do vaječnej hmoty, kým sú vajíčka ešte surové. Toto množstvo špenátu postačí na prípravu jednej špenátovej omelety. Ak máme chuť na niečo výrazné, môžeme si na masle pred naliatím vaječnej hmoty opiecť trochu údenej slaninky alebo trochu nakrájaných šampiňónov.

Francúzska omeleta chutí výborne s bagetou, ale aj s hriankou či chlebíkom alebo šalátom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach