Jahody si dnes môžeme v supermarketoch kúpiť po celý rok. V máji už začínajú dozrievať v skleníkoch aj u nás, no tie pravé sladké plody s jedinečnou chuťou a omamnou vôňou, ktorá sa šíri po všetkých trhoviskách, začínajú svoju sezónu práve teraz. Tieto prvé jahody z domácich záhrad sú odjakživa neklamným znakom, že leto je už predo dvermi. Voňavé červené plody chutia výborne len tak čerstvo odtrhnuté a pocukrované, vyčaríme s nimi však aj vynikajúce zákusky, dezerty, džemy, či šťavy. Pochutnávajte si na tomto znamenitom ovocí čo najčastejšie, jahody sú totiž nielen chutné, ale obsahujú pre náš organizmus veľmi dôležité vitamíny a minerály, urýchľujú spaľovanie tukov a látkovú výmenu, a pritom majú veľmi málo kalórií, a tak pomáhajú aj pri chudnutí.
Liečivé účinky jahôd sa využívajú v ľudovom liečiteľstve už po stáročia. Plody i listy týchto sladkých bobúľ sa oddávna používali najmä pri tráviacich ťažkostiach a na prečistenie organizmu. Slávny švédsky botanik Carl Linné z vlastnej skúsenosti veľmi propagoval intenzívnu jahodovú kúru na liečenie dny. Aj dnes nám jahody poslúžia ako tradičné diuretikum, na prečistenie tráviaceho traktu, detoxikáciu, na zlepšenie funkcie pečene a majú tiež výrazný antibakteriálny účinok. Jahody patria k významným dodávateľom antioxidantov, veď hrnček jahôd má až 100 mg vitamínu C. Červené farbivo v jahodách obsahuje karotén, pričom triesloviny v jahodových plodoch viažu v črevách ťažké kovy. Tieto sladké plody obsahujú aj veľké množstvo kyseliny listovej, dôležitej pre krvotvorbu a rast buniek, a tiež draslík, ktorý odvodňuje a znižuje krvný tlak. V jahodách sa spomedzi ostatného ovocia nachádza najviac dôležitého stopového prvku – mangánu, potrebného pre zdravý vývoj kostí, činnosť štítnej žľazy, mozgu i celej nervovej sústavy a tvorbu krvi. Jahody sú aj výborný a účinný prírodný skrášľujúci prostriedok, ovplyvňujú kvalitu vlasov i pleti, pôsobia proti vráskam, na spevnenie pokožky. Navyše sú vynikajúcim prostriedkom na chudnutie, pretože látky v nich obsiahnuté urýchľujú spaľovanie tukov a 100 gramov jahôd má iba 27 kalórií. Jahody oddávna uznávali ako účinné afrodiziakum, pretože najmä významné množstvo mangánu v jahodách zvyšuje sexuálnu túžbu.
Liečivé účinky jahôd
?Podporujú rast buniek a kostí
?Zmierňujú tráviace problémy, bolesti kĺbov
?Urýchľujú metabolizmus
?Odvodňujú a detoxikujú organizmus
?Znižujú krvný tlak
?Zvyšujú imunitu
?Zmierňujú podráždenosť, stres a hučanie v ušiach
?Zväčšujú sexuálnu túžbu
Tip na lepší sex:
Pred vášnivou nocou s partnerom si doprajte spolu poriadnu porciu jahôd so šľahačkou. V semienkach plodov sa nachádza veľké množstvo zinku, ktorý zvašuje sexuálnu výkonnosť. Minerál podporuje vylučovanie muťského hormónu testosterónu.
Jahody pre krásu
?Zmierňujú tvorbu vrások
?Spevňujú pleť a pokožku
?Zlepšujú kvalitu vlasov
?Sú mimoriadne účinné pri redukčnej diéte
Tip na pekné nechty:
Trápia vás krehké a krátke nechty ? Využite sezónu jahôd a doprajte si každý deň misku jahôd. Obsahujú látku biotín, ktorý podporuje rast nechtov. Jahody naviac obsahujú dostatok vápniku, ktorý je dôležitý pre stavbu nechtov, kostí a zubov.
Tip na akné:
Niekoľko jahôd roztlačte v miske, pridajte lyžičku bieleho jogurtu a malú lyžičku medu. Zmes dôkladne premiešajte a naneste na tvár. Nechajte pôsobiť 15 minút a potom tvár umyte. Zinok, ktorý sa nachádza v jahodách, pleť vyčistí a stiahne póry.
Tip na zjemnenie pokožky na pätách:
Nahy si najskôr namočte do lavóra s vlažnou vodou a pemzou odstráňte hrubú a starú kožu. Potom chodidlá vydrhnite jahodovým peelingom. Pripravíte si ho zmiešaním hrubozrnnej soli spolu s potlačenými jahodami a trochou olivového oleja. Jahodovú zmes najskôr naneste na chodidlá a nechajte chvíľu pôsobiť. Potom nohy vydrhnite a opláchnite. Na záver si nohy ošetrite krémom.
Ako kupovať a skladovať jahody
Jahody po odtrhnutí už nedozrejú, preto kupujte vždy iba zrelé plody, ktoré majú tú pravú jahodovú arómu a obsahujú optimálne množstvo vitamínov a minerálov. Že sú dostatočne zrelé, poznáme podľa typickej jahodovej vône, rovnomerného červeného zafarbenia, a keď sa plod dá ľahko oddeliť od zelenej časti. Jahody veľmi rýchlo podliehajú hnilobe, preto ich nekupujeme do zásoby a skladujeme v chladničke, voľne rozložené najlepšie na porcelánovej miske. Pred spracovaním ich dôkladne umyjeme, a až potom odstopkujeme. Pre čo najlepšiu arómu a chuť ich pol hodinu pred podávaním vyberieme z chladničky a necháme stáť pri izbovej teplote.
Pozor ! Krásne vyzerajúce veľkoplodé jahody z dovozu, aby rýchlejšie rástli a vydržali čerstvé čo najdlhšie, často sa ošetrujú rôznymi chemickými látkami, pesticídmi, herbicídmi, stimulátormi rastu, voskami, živicami, prostriedkami proti plesni a hnilobe. Jedovaté látky môžu u niektorých ľudí vyvolať alergické prejavy. Pred konzumáciou a spracovaním ich treba veľmi dôkladne umyť pod tečúcou vodou. Vysoké množstvo trieslovín v jahodách však tiež môže u niekoho spôsobiť alergickú reakciu v podobe drobných pľuzgierikov v ústach a na perách. V takomto prípade sa treba potešenia z týchto sladkých plodov vzdať.
Recepty
Jahodové tiramisu
Smotanový jahodový dezert
Jahodové snehové tortičky
Jahodové parfait
Jahodové bowle
Jahody vo vlastnej šťave