Jahodové maškrtenie

Jahodové maškrtenieJahody si dnes môžeme v supermarketoch kúpiť po celý rok. V máji už začínajú dozrievať v skleníkoch aj u nás, no tie pravé sladké plody s jedinečnou chuťou a omamnou vôňou, ktorá sa šíri po všetkých trhoviskách, začínajú svoju sezónu práve teraz. Tieto prvé jahody z domácich záhrad sú odjakživa neklamným znakom, že leto je už predo dvermi. Voňavé červené plody chutia výborne len tak čerstvo odtrhnuté a pocukrované,  vyčaríme  s nimi však aj vynikajúce zákusky, dezerty, džemy, či šťavy. Pochutnávajte si na tomto znamenitom ovocí čo najčastejšie, jahody sú totiž nielen chutné, ale obsahujú pre náš organizmus veľmi dôležité vitamíny a minerály, urýchľujú spaľovanie tukov a látkovú výmenu, a pritom majú veľmi  málo kalórií, a tak pomáhajú aj pri chudnutí.

Jahodové maškrtenie

Liečivé účinky jahôd  sa využívajú v ľudovom liečiteľstve už po stáročia. Plody i listy týchto sladkých bobúľ sa oddávna používali najmä pri tráviacich ťažkostiach a na prečistenie organizmu.  Slávny švédsky botanik Carl Linné z vlastnej skúsenosti veľmi propagoval intenzívnu jahodovú kúru na liečenie dny. Aj dnes nám jahody poslúžia ako tradičné diuretikum,  na prečistenie tráviaceho traktu, detoxikáciu, na zlepšenie funkcie pečene a majú  tiež výrazný antibakteriálny  účinok. Jahody patria k významným dodávateľom antioxidantov, veď hrnček jahôd má až 100 mg vitamínu C. Červené farbivo v  jahodách  obsahuje  karotén, pričom triesloviny v jahodových plodoch viažu v črevách ťažké kovy. Tieto sladké plody obsahujú aj veľké množstvo kyseliny listovej, dôležitej pre krvotvorbu a rast buniek, a tiež draslík, ktorý odvodňuje a znižuje  krvný tlak. V jahodách sa spomedzi ostatného  ovocia nachádza najviac dôležitého stopového prvku – mangánu, potrebného pre zdravý vývoj kostí, činnosť štítnej žľazy, mozgu i celej nervovej sústavy a tvorbu krvi. Jahody sú aj výborný a účinný prírodný  skrášľujúci prostriedok, ovplyvňujú  kvalitu vlasov i pleti, pôsobia proti vráskam, na spevnenie pokožky. Navyše sú vynikajúcim prostriedkom na chudnutie, pretože látky v nich obsiahnuté  urýchľujú spaľovanie tukov a 100 gramov jahôd má iba 27 kalórií. Jahody oddávna uznávali  ako účinné afrodiziakum, pretože najmä významné množstvo mangánu v jahodách zvyšuje sexuálnu túžbu.

Jahodové maškrtenie

Liečivé účinky jahôd

?Podporujú rast buniek a kostí
?Zmierňujú tráviace problémy, bolesti kĺbov
?Urýchľujú metabolizmus
?Odvodňujú a detoxikujú organizmus
?Znižujú krvný tlak
?Zvyšujú imunitu
?Zmierňujú podráždenosť, stres a  hučanie v ušiach
?Zväčšujú sexuálnu túžbu

Tip na lepší sex:

Pred vášnivou nocou s partnerom si doprajte spolu poriadnu porciu jahôd so šľahačkou. V semienkach plodov sa nachádza veľké množstvo zinku, ktorý zvašuje sexuálnu výkonnosť. Minerál podporuje vylučovanie muťského hormónu testosterónu.

Jahody pre krásu

?Zmierňujú tvorbu vrások
?Spevňujú pleť a pokožku
?Zlepšujú kvalitu vlasov
?Sú mimoriadne účinné  pri redukčnej diéte

Jahodové maškrtenie

Tip na pekné nechty:

Trápia vás krehké a krátke nechty ? Využite sezónu jahôd a doprajte si každý deň misku jahôd. Obsahujú látku biotín, ktorý podporuje rast nechtov. Jahody naviac obsahujú dostatok vápniku, ktorý je dôležitý pre stavbu nechtov, kostí a zubov.

Jahodové maškrtenieTip na akné:

Niekoľko jahôd roztlačte v miske, pridajte lyžičku bieleho jogurtu a malú lyžičku medu. Zmes dôkladne premiešajte a naneste na tvár. Nechajte pôsobiť 15 minút a potom tvár umyte. Zinok, ktorý sa nachádza v jahodách, pleť vyčistí a stiahne póry.

Tip na zjemnenie pokožky na pätách:

Nahy si najskôr namočte do lavóra s vlažnou vodou a pemzou odstráňte hrubú a starú kožu. Potom chodidlá vydrhnite jahodovým peelingom. Pripravíte si ho zmiešaním hrubozrnnej soli spolu s potlačenými jahodami a trochou olivového oleja. Jahodovú zmes najskôr naneste na chodidlá a nechajte chvíľu pôsobiť. Potom nohy vydrhnite a opláchnite. Na záver si nohy ošetrite krémom.

Ako kupovať a skladovať jahody

Jahody po odtrhnutí už nedozrejú, preto kupujte vždy iba zrelé plody, ktoré majú tú pravú jahodovú arómu a obsahujú optimálne množstvo vitamínov a minerálov. Že sú dostatočne zrelé, poznáme podľa typickej jahodovej vône, rovnomerného červeného zafarbenia, a keď sa plod dá ľahko oddeliť od  zelenej časti. Jahody  veľmi rýchlo podliehajú hnilobe, preto ich  nekupujeme do zásoby a  skladujeme  v chladničke, voľne rozložené najlepšie na porcelánovej miske. Pred spracovaním ich dôkladne umyjeme, a až potom odstopkujeme. Pre čo najlepšiu arómu a chuť ich pol hodinu pred podávaním  vyberieme z chladničky a necháme stáť pri izbovej teplote.

Pozor ! Krásne vyzerajúce veľkoplodé  jahody z dovozu, aby rýchlejšie rástli a vydržali čerstvé čo najdlhšie, často sa ošetrujú  rôznymi chemickými látkami, pesticídmi, herbicídmi, stimulátormi  rastu, voskami, živicami, prostriedkami proti plesni a hnilobe.  Jedovaté látky môžu u niektorých ľudí vyvolať alergické prejavy. Pred konzumáciou a spracovaním ich treba veľmi dôkladne umyť pod tečúcou vodou. Vysoké množstvo trieslovín v jahodách však tiež môže u niekoho spôsobiť alergickú reakciu v podobe  drobných pľuzgierikov v ústach a na perách. V takomto prípade sa treba potešenia z týchto sladkých plodov vzdať.

Recepty

Jahodové tiramisu
Smotanový jahodový dezert

Jahodové snehové tortičky
Jahodové parfait
Jahodové bowle

Jahody vo vlastnej šťave

 

Save

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach