Pravá domáca orechovica

Orechovici som sa vyhýbala celé roky. Vyrába sa z nezrelých zelených vlašských orechov, trhaných na sv. Jána – 24.júna. Mali by sa dať celkom jednoducho prepichnúť zo všetkých strán. Avšak zaleží, ako je na tom príroda! Niekedy sú orechy vhodné o dva týždne neskôr, inokedy zasa skôr. Recept, ktorý vám ponúkame, dáva priestor vašej fantázii a chuťovým preferenciám. Použitý destilát by však mal mať aspoň 40 % alkoholu.

Pravá domáca orechovica

Suroviny ( rozpočet asi na 1 liter ):

24 vlašských orechov trhaných na sv. Jána (podľa aktuálneho stavu prírody), 1 – 1 1/2 l vodky alebo iného destilátu ( brandy, vínovica alebo zmes 1 : 1 vodky a 60 % potravinárskeho liehu – dostanete v lekárni ), 3 klinčeky, malý kúsok škorice, 2 guľôčky borievky, 300-500 g krupicového cukru ( podľa chuti )

domáca orechovica

Postup:

Orechy umyjeme, prípadne ich necháme dve hodiny odmočiť ( kvôli nečistotám). Potom ich osušíme a pokrájame na kolieska alebo štvrtinky. Uložíme ich do trojlitrového zaváracieho pohára a zalejeme ich 1 litrom alkoholu. Pridáme klinčeky, škoricu a borievku, zakryjeme a necháme 6 týždňov lúhovať, najlepšie na slnečnom mieste ( napríklad na okne ).

Cukor uvaríme v čo najmenšom množstve vody.

Potom máte dve možnosti, ako pokračovať!

1. Sceďte orechy, tekutinu spojte s cukrovou vodou a nechajte odležať ešte jeden týždeň. Potom môžete piť! 🙂

2. Cukrovú tekutinu prilejte k orechom naloženým v liehu a nechajte stáť ešte týždeň. Potom sceďte orechy a likér môžete piť! 🙂

Tip:

Scedené orechy môžete zmiešať s trochou medu a alkoholu ( podľa chuti ) a môžete ich zjesť. Rovnako sú výborným oživením náplne do jablkového koláča alebo závinu.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach