Dnes je piatok, 17. mája 2024, sviatok má Gizela

Omáčky a iné

Orientálna šošovica

Orientálna šošovica

Orientálna šošovica - suroviny: 250 g šošovice, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 1 lyžička karí alebo kurkumy, 1/2 lyžičky mletej rasce, soľ, pochúťková smotana, olej Postup: Vopred namočenú šošovicu scedíme a odkvapkáme. Na oleji...
Tuniakový díp

Tuniakový díp so syrom cottage

Suroviny na tuniakový díp so syrom cottage: 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave, 1 balenie syra cottage, 1 nahrubo nastrúhaná šalátová uhorka, šťava z 1/2 limetky, hrubozrnná morská soľ, mleté čierne korenie, celozrnné pečivo Postup: V miske...

Teplý špenátovo-artičokový dip

Suroviny na teplý špenátovo-artičokový dip: 1 lyžica olivového oleja, konzerva bielych fazuliek, pohár light majonézy, 100 g taveného syra, lyžička tabasca, lyžička kapár, štipka čierneho korenia, ¼ lyžičky horčice, konzerva artičokov, balíček drveného mrazeného špenátu,...
Jacmenny solet

Jačmenný šolet s tempeh a kapustou

Suroviny na jačmenný šolet s tempeh a kapustou: 400 g tempeh - sojové fermentované bôby, 1 čínska kapusta, biela drobná fazuľa namočiť na 12 hodín a uvariť s bobkovým listom, 600 g jačmenné krúpy – uvariť vo...
Tekvicový dip

Tekvicový dip

Suroviny na tekvicový dip: 2 ks stredne veľkej tekvice hokaido, 1 strúčik cesnaku, 300 g syru lučina, 50 g tekvicových jadierok, soľ, korenie, bylinky, citrón, olivový olej Postup: Tekvicu olúpeme, osolíme, potrieme olejom a upečieme vo vyhriatej...
Paprika v smotanovej omáčke

Paprika v smotanovej omáčke

Paprika v smotanovej omáčke - suroviny (rozpočet pre 4 osoby): 1 kg papriky, 2 lyžice - 80 g majonézy, 1/8 l smotany, 1 lyžica vínneho octu, 1 lyžička cukru, mleté čierne korenie, 1 lyžička kapár Postup: Papriky...
Uhorková nátierka

Uhorková nátierka s chrenom

Uhorková nátierka s chrenom a kaparami je výborná alternatíva aj na raňajky. Môžete ju však použiť aj ako díp, ku grilovaným alebo pečeným zemiakom, zelenine alebo mäsu. Uhorková nátierka s chrenom-suroviny: 1 šalátová uhorka, 5...
Salsa z tureckej papriky a fety

Salsa z tureckej papriky a fety s kúskami pity

Salsa z tureckej papriky a fety s kúskami pity - suroviny: 2 lyžice melasy z granátového jablka, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 1 malá červená paprika pokrájaná nadrobno, 1 malá uhorka bez semienok pokrájaná nadrobno,...

Dusený špenát na cesnaku

Suroviny na dusený špenát na cesnaku ( rozpočet na prípravu pre 4 osoby ): 500 g čerstvého listového špenátu, 100 ml smotany na varenie, 50 g masla, 1-2 strúčiky cesnaku podľa chuti, soľ a čierne mleté...

Hummus s rímskou rascou

Hummus je arabská špecialita, ktorej základom je sezamové maslo a cícer. Tajomstvom tejto nátierky je správne a dobré ochutenie. Cícer je bohatý na vápnik, železo, vlákninu a má aj afrodiziakálne účinky. Suroviny: 200 g cíceru - hrachu rímskeho,...