Dnes je pondelok, 20. mája 2024, sviatok má Bernard

Zaváraniny

Marhuľovo-paprikové čatní s čili

Marhuľovo-paprikové čatní dodá každému grilovaniu šmrnc. Suroviny na marhuľovo-paprikové čatní: 4 PL olivového oleja, 500 g žltých paprík očistených a nakrájaných na malé kúsky, 200 g červenej cibule olúpanej a nakrájanej na malé kúsky, 1 kg...

Cibuľová marmeláda

Cibuľová marmeláda - suroviny: morská soľ, čierne korenie, 3 červené cibule, olivový olej, 3 lyžice hnedého cukru, 1 pomaranč, 100 ml balsamickového krému   Postup: Červenú cibuľu rozkrojíme na polovice a nakrájame na plátky. Do menšieho hrnca...
Jahodový džem so zázvorom

Jahodový džem so zázvorom

Suroviny na jahodový džem so zázvorom (vystačí na: asi 3 poháre à 350 ml): 1 kg očistených jahôd, 75 g nakrájaného kandizovaného zázvoru, 1 balenie želírovacieho cukru, Extra 2 : 1 Postup: Na prípravu džemu vložíme jahody do väčšieho...

Čučoriedkový lekvár

Možno  ich pestujete v záhrade, alebo ste ich našli na prechádzke v lese. Najchutnejšie sú čerstvé s cukrom, no ak ich máte viac, uvarte z nich vynikajúci lekvár. Suroviny na čučoriedkový lekvár: Na 1 kg čučoriedok potrebujeme 700 g Korunného...

Ríbezľovo-čučoriedkový džem

Suroviny na ríbezľovo-čučoriedkový džem (na cca 5 pohárov po 200 ml): 300 g červených ríbezlí, 700 g čučoriedok, 1 kg želírovací cukor 2:1 Postup: Ríbezle umyjeme, odstopkujeme a odvážime (300 g). Čučoriedky preberieme, umyjeme a odvážime (700...

Broskyňovo-malinový džem

Suroviny na broskyňovo-malinový džem ( rozpočet na cca 5 pohárov po 200 ml ): 700 g broskýň, 300 g malín, 500 g želírovacieho cukru Postup: Broskyne umyjeme, dáme odkvapkať, rozpolíme, odstraníme kôsky, nakrájame na malé kúsky...

Ríbezľovo – malinový lekvár

Suroviny na ríbezľovo - malinový lekvár: 1 kg červených ríbezlí, 1 kg malín, 2 kg želírovacieho cukru 2:1 Postup: Čisté ovocie dáme do hrnca, zalejeme vodou, aby bolo ponorené a desať minút povaríme. Prepasírujeme, do šťavy...
Zamatový džem z čučoriedok a ríbezlí

Zamatový džem z čučoriedok a ríbezlí

Suroviny na zamatový džem z čučoriedok a ríbezlí ( vystačí na asi 3 poháre à 350 ml ): 500 g prepasírovaných čučoriedok (asi z 800 g čerstvých alebo zmrazených), 500 g prepasírovaných červených ríbezlí (asi...

Púpavový med

Suroviny na púpavový med: 400 g púpavových kvetov, 2 chemicky neošetrené pomaranče, 2 chemicky neošetrené citróny, 1,5 l vody, 1 kg želírovacieho cukru 2:1 Postup: Púpavové kvety umyjeme a necháme osušiť na slnku. Citrusové ovocie umyjeme, očistíme...

Rebarborovo-jahodovo-mätový džem

Suroviny na rebarborovo-jahodovo-mätový džem: 500 g rebarbory, 500 g jahôd , 500 g želírovací cukor 2:1, 2 vetvičky jahodovej mäty Postup: Umytú a ošúpanú rebarboru nakrájame na malé kúsky. Jahody umyjeme, necháme dobre odkvapkať, odstránime stopky a nakrájame...