Prejedanie sa nie je základnou príčinou obezity. V čom je problém?

Nové vedecké poznatky štúdií, ktoré sa zameriavali na odhalenie príčin rastúcej epidémie obezity, ukázali prekvapivý výsledok. Hlavná príčina obezity nie je prejedanie sa, ani priamo nadmerný príjem kalórií oproti výdaju. Hlavnou príčinou je konzumácia nesprávnych druhov potravín, predovšetkým tých s vysokým obsahom spracovaných cukrov. 

Vysoko spracované sacharidy vedú k ukladaniu tukov, k hladu a priberaniu. Medzi tieto potraviny patria sladkosti, sladené nápoje a sladké cereálie, ako aj biely chlieb, zemiakové a múčne spracované jedlá. Odborníci tvrdia, že známy a všade používaný model energetickej rovnováhy – treba prijať toľko, koľko energie sme schopní minúť a ak chceme chudnúť, menej – si nevšíma jeden dôležitý fakt. Nie všetky kalórie, ktoré prijmeme, sú totiž rovnaké.

Čo robia vysoko spracované sacharidy v našom tele?

Konzumácia vysoko spracovaných uhľohydrátov zvyšuje vylučovanie inzulínu v tele a potláča tvorbu glukagónu. Táto situácia tukovým bunkám hovorí, aby uložili viac kalórií, a tak zostane menej kalórií na palivo pre svaly a tkanivá.

Mozog si potom myslí, že telo nedostáva dostatok energie, čo vedie k pocitom hladu. Zároveň môže dôjsť aj k spomaleniu metabolizmu – chemického procesu premeny jedla na energiu. Zníženie spotreby rýchlo stráviteľných uhľohydrátov, ktoré zaplavujú naše potravinové predajne, znižuje základnú potrebu ukladania telesného tuku. Výsledkom je chudnutie bez pocitu hladu a diét.

Mohlo by vás zaujímať

Prejedanie sa. Viete aký je dôvod?

Sviečky, hudba a prítomnosť vášho partnera môže byť dôvodom prejedania sa. Aj drobné podnety z vášho okolia môžu ovplyvniť to, koľko jedla zjete. Skúsení dietovači poznajú množstvo… Čítaj ďaľej

Ako by mala vyzerať zdravá strava?

• Každý deň zjedzte najmenej 5 porcií rôznych druhov ovocia a zeleniny. Všetky čerstvé, mrazené, sušené (nesladené) plody ovocia a zeleniny sa počítajú.

• Jedlá zakladajte na zemiakoch, obilninách, ryži, cestovinách alebo iných škrobových sacharidoch, ideálne celozrnných.

• Doprajte si 30 gramov vlákniny denne.

• Jedzte fazuľu, strukoviny, ryby, vajíčka, mäso a ďalšie bielkoviny (vrátane 2 porcií rýb každý týždeň, z ktorých jedna by mala byť mastná).

• Používajte nenasýtené oleje.

• Denne vypite 6-8 pohárov vody.

• Dospelí by mali denne prijať menej ako 6 g soli a 20 g nasýtených tukov (ženy, muži menej ako 30 g nasýtených tukov).

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach