Ako ovplyvní zdravie strava bez mliečnych výrobkov?

Rozhodli ste sa vynechať zo stravy mliečne výrobky? Či to už robíme zo zdravotných, ekologických alebo etických dôvodov, je to jednoduchšie ako kedysi. Avšak treba vedieť niekoľko faktov. Napríklad, vedci sa domnievajú, že až 65-70 percent dospelej populácie na celom svete má intoleranciu na laktózu.

Diéta bez mliečnych výrobkov zahŕňa vylúčenie všetkých mliečnych výrobkov zo stravy vrátane syra, mlieka, masla, smotany a zmrzliny. Aj keď sa to môže zdať jednoduché, maslo, mlieko a sušené mlieko, sú súčasťou mnohých potravín, kde by sme to možno nečakali – chlieb, hotové jedlá, mnohé polotovary.

Hoci dodržiavanie bezmliečnej diéty prináša výhody, je dôležité chýbajúce živiny dopĺňať inými spôsobmi, aby sme predišli zdravotným problémom. Našťastie dnes je k dispozícii množstvo bezmliečnych alternatív a potravín pre vegánov, ktoré môžu zvýšiť hladinu bielkovín a vápnika. Výskumy ukazujú, že mnohí ľudia majú alergiu na bielkovinu v kravskom mlieku. V detstve je to pomerne bežné, ale väčšina detí z tejto alergie vyrastie. Ďalším problémom je intolerancia laktózy, pri ktorej cukor v mliečnych výrobkoch – laktóza – vedie k plynatosti, nadúvaniu a hnačkám.

Aké sú výhody bezmliečnej diéty?

Zníženie alergických reakcií – Pre každého, kto má alergiu alebo intoleranciu na mliečne výrobky, bude vynechanie mliečnych výrobkov zo stravy prínosom. Alergia na mliečne výrobky môže viesť k rôznym príznakom od vyrážky a svrbenia úst alebo pier až po sipot a vracanie. Vo veľmi závažných prípadoch môže spôsobiť aj anafylaxiu.

Výhody pri akné

Veľká analýza 12 štúdií ukázala, že mliečne výrobky zvyšujú riziko akné u detí a mladých ľudí vo veku 7 až 30 rokov.

Znížený vplyv na životné prostredie

Štúdie ukázali, že jedným z najväčších prispievateľov ku globálnemu otepľovaniu sú skleníkové plyny z chovu kráv. Rozhodnutie prestať jesť mliečne výrobky preto znižuje náš vplyv na životné prostredie.

Mohlo by vás zaujímať

Mlieko a mliečne výrobky. Prečo nám spôsobujú problémy?

Neznášanlivosť mliečneho cukru, ktorý obsahuje mlieko a všetky produkty z neho vyrobené, je u nás pomerne častá porucha. Podľa štatistík na ňu trpí 15 až 25 percent… Čítaj ďaľej

Ako nahradiť základné živiny?

Ak plánujeme dodržiavať bezmliečnu diétu, musíme nájsť spôsoby, ako nahradiť základné živiny nachádzajúce sa v mliečnych výrobkoch: najmä vápnik, jód a bielkoviny. Jód sa nachádza v jódovanej soli alebo v produktoch z morských rias. Vápnik nájdeme v obohatených náhradách mlieka, v tofu, orechoch, konzervovaných sardinkách, sušených figách. Bielkoviny získame z mäsa, hydiny, vajec.

Pri vegánskej strave si hladinu bielkovín doplníme fazuľou a strukovinami: šošovica, cícer, hrach. Skvelými zdrojmi sú aj sója, tofu a miso.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach