Rátanie kalórii je stresujúce, obmedzujúce a v konečnom dôsledku spôsobí presne to, čo nechceme – na jedlo budeme myslieť nonstop. Aj keď je možné schudnúť počítaním kalórií, táto metóda nás nenaučí počúvať signály hladu a sýtosti, ktoré telo vydáva. Navyše, každý deň nemáme rovnaké potreby kalórií. Ako schudnúť a nerátať kalórie?
Vieme, že k chudnutiu dochádza, keď máte nedostatok kalórií. Tieto tipy vám pomôžu objaviť kalorický deficit zdravým spôsobom a bez stresu:
Vyvážené jedlá
Poznáte „tanierovú metódu“? Polovica taniera by mala byť naplnená zeleninou, štvrtina taniera by mala byť bielkovina a posledná štvrtina taniera zdravé sacharidy. Jednoduchá metóda, ktorá funguje perfektne. Používajme menšie taniere a na meranie môžeme použiť aj svoju dlaň – veľkosť bielkovinovej časti jedla by mala byť rovnako veľká ako je naša dlaň, sacharidy ako zovretá päsť.
Kvalitné bielkoviny v každom jedle
Bielkoviny sú skutočne dôležitou súčasťou jedálnička. Nie všetky proteíny sú v tele spracovávané rovnako a ak je naším cieľom chudnutie, mali by sme siahnuť po kvalitných chudých bielkovinách. Chudé proteíny sú mäso, ktoré obsahuje menej tuku. Nižší obsah tuku zvyčajne znamená nižší obsah kalórií. Takže pridajte do jedálnička viac hydinového mäsa bez kože, prípadne z bravčového „panenku“ a ryby alebo krevety. Krevety majú menej tuku a nižší obsah kalórií, pritom sa výborne kombinujú so zeleninou aj s obilninami.
Opatrne s dresingmi a nápojmi
Sú chutné, spestria každé jedlo, ale neraz obsahujú veľa skrytých kalórií. Preto je rozdiel či jedlo len sem-tam pokvapkáme alebo ho dresingom rovno zalejeme.
Mohlo by vás zaujímať
Rovnako aj nápoje obsahujú neraz zbytočné kalórie a nie práve najmenej. Vyhýbajme sa všetkým sladeným nápojom, kolovým nápojom a rôznym malinovkám či ochuteným minerálkam. Radšej si do čistej vody vytlačme šťavu z pomaranča, citrónu – ak nám nechutí čistá voda. Vypime pohár vody pred každým jedlom.
Nahraďme biele celozrnným a pridajme množstvo vlákniny
Bielu múku a pečivo nahraďme celozrnnými alternatívami. Vyberajme si zdravšie sacharidy, to sú sacharidy s vyšším obsahom vlákniny. Rozpustná vláknina sa rozpúšťa vo vode a v našom tele vytvára gél. Pomáha prospešným baktériám v tráviacom trakte a tvorí mastnú kyselinu nazývanú butyrát. Butyrát podporuje trávenie a pocit sýtosti, ktoré pomáhajú pri regulácii hmotnosti.