Fermentované potraviny: Tieto jedlá podporujú trávenie aj imunitu

Fermentácia je proces, pri ktorom dochádza k odbúravaniu cukrov z baktérií a kvasiniek. Je dokázané, že fermentované potraviny a ich konzumácia zvyšuje množstvo prospešných baktérií a probiotík, ktoré sa nachádzajú vo vašom čreve. Podporujú trávenie, imunitu a dokonca aj chudnutie – ak to potrebujeme.

Najkvalitnejšie fermentované potraviny:

Kefír

Vyrába sa pridaním kefírových zŕn, ktoré sú kombináciou kvasiniek a baktérií, do mlieka. Výsledkom je hustý kyslomliečny nápoj. Štúdie ukázali, že kefír pozitívne ovplyvňuje všetko od trávenia, cez zápal až po zdravie kostí. Znižuje zápalové markery, ktoré prispievajú k rozvoju chronických chorôb, zvyšuje hustotu kostí. 

https://www.shutterstock.com

Tempeh

Tempeh sa vyrába z fermentovaných sójových bôbov. Má vysoký obsah probiotík, obsahuje tiež zlúčeniny, ktoré pôsobia ako antioxidanty a zlepšujú zdravie srdca. Vegáni a vegetariáni tempeh používajú ako náhradu mäsa, pretože má vysoký obsah bielkovín. Pred pridaním do jedál ho môžeme piecť, pražiť alebo dusiť.

fermentované potraviny
https://www.shutterstock.com

Natto

Natto je základnou probiotickou potravinou v tradičnej japonskej kuchyni. Rovnako ako tempeh je vyrobený z fermentovaných sójových bôbov. Má veľmi silnú chuť a klzkú štruktúru. Obsahuje množstvo vlákniny: približne 5,4 gramu na 100 gramov. Vláknina môže podporuje trávenie, zmierňuje zápchu. Natto má tiež vysoký obsah vitamínu K, dôležitej živiny, ktorá sa podieľa na metabolizme vápnika a hrá hlavnú úlohu v zdraví kostí. Natto pomáha znižovať krvný tlak a rozpúšťať krvné zrazeniny.

fermentované potraviny
https://www.shutterstock.com

Kombucha

Kombucha je šumivý fermentovaný čaj, vyrobený zo zeleného alebo čierneho čaju. Štúdie na zvieratách preukázali, že by okrem podpory trávenia, imunity a osvieženia chráni aj pečeň, znižuje hladinu cukru, cholesterolu a triglyceridov v krvi.

fermentované potraviny
https://www.shutterstock.com

Mohlo by vás zaujímať

Zdravé črevá: Štíhla línia a silná imunita

Ľudské telo obýva takmer 40 biliónov mikroorganizmov. Najviac z nich je v črevách, kde robia prospešnú prácu nielen pri trávení, ale aj pre naše celkové zdravie. Výskumy… Čítaj ďaľej

Miso

Miso je bežné korenie v japonskej kuchyni. Vyrába sa fermentáciou sóje so soľou a koji, čo je druh huby. Používa sa vo forme pasty. Najčastejšie sa nachádza v miso polievke – v chutnom pokrme z miso pasty a vývaru. Zdravie srdca a znižuje riziko určitých druhov rakoviny. 

fermentované potraviny
https://www.shutterstock.com

Kimči

Kimči je populárna kórejská príloha, ktorá sa zvyčajne vyrába z kvasenej kapusty. Môže byť však vyrobená aj z inej fermentovanej zeleniny, ako sú napríklad reďkovky. Štúdie ukázali, že pomáha znížiť inzulínovú rezistenciu a hladinu cholesterolu v krvi.

fermentované potraviny
https://www.shutterstock.com

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach