Fermentácia je proces, pri ktorom dochádza k odbúravaniu cukrov z baktérií a kvasiniek. Je dokázané, že fermentované potraviny a ich konzumácia zvyšuje množstvo prospešných baktérií a probiotík, ktoré sa nachádzajú vo vašom čreve. Podporujú trávenie, imunitu a dokonca aj chudnutie – ak to potrebujeme.
Najkvalitnejšie fermentované potraviny:
Kefír
Vyrába sa pridaním kefírových zŕn, ktoré sú kombináciou kvasiniek a baktérií, do mlieka. Výsledkom je hustý kyslomliečny nápoj. Štúdie ukázali, že kefír pozitívne ovplyvňuje všetko od trávenia, cez zápal až po zdravie kostí. Znižuje zápalové markery, ktoré prispievajú k rozvoju chronických chorôb, zvyšuje hustotu kostí.
Tempeh
Tempeh sa vyrába z fermentovaných sójových bôbov. Má vysoký obsah probiotík, obsahuje tiež zlúčeniny, ktoré pôsobia ako antioxidanty a zlepšujú zdravie srdca. Vegáni a vegetariáni tempeh používajú ako náhradu mäsa, pretože má vysoký obsah bielkovín. Pred pridaním do jedál ho môžeme piecť, pražiť alebo dusiť.
Natto
Natto je základnou probiotickou potravinou v tradičnej japonskej kuchyni. Rovnako ako tempeh je vyrobený z fermentovaných sójových bôbov. Má veľmi silnú chuť a klzkú štruktúru. Obsahuje množstvo vlákniny: približne 5,4 gramu na 100 gramov. Vláknina môže podporuje trávenie, zmierňuje zápchu. Natto má tiež vysoký obsah vitamínu K, dôležitej živiny, ktorá sa podieľa na metabolizme vápnika a hrá hlavnú úlohu v zdraví kostí. Natto pomáha znižovať krvný tlak a rozpúšťať krvné zrazeniny.
Kombucha
Kombucha je šumivý fermentovaný čaj, vyrobený zo zeleného alebo čierneho čaju. Štúdie na zvieratách preukázali, že by okrem podpory trávenia, imunity a osvieženia chráni aj pečeň, znižuje hladinu cukru, cholesterolu a triglyceridov v krvi.
Mohlo by vás zaujímať
Miso
Miso je bežné korenie v japonskej kuchyni. Vyrába sa fermentáciou sóje so soľou a koji, čo je druh huby. Používa sa vo forme pasty. Najčastejšie sa nachádza v miso polievke – v chutnom pokrme z miso pasty a vývaru. Zdravie srdca a znižuje riziko určitých druhov rakoviny.
Kimči
Kimči je populárna kórejská príloha, ktorá sa zvyčajne vyrába z kvasenej kapusty. Môže byť však vyrobená aj z inej fermentovanej zeleniny, ako sú napríklad reďkovky. Štúdie ukázali, že pomáha znížiť inzulínovú rezistenciu a hladinu cholesterolu v krvi.