O dôvod viac, prečo jesť cibuľu, cesnak a pór

Týmto druhom zeleniny sa často vyhýbame kvôli tomu, že sú silne aromatické a zanechávajú výrazný pach. Na druhej strane však obsahujú mnoho prospešných látok, ktoré vedia bojovať proti infekciám a zápalovým stavom, ale aj proti rakovine.

jesť cibuľu

Ochrana čriev

Cibuľová zelenina, špeciálne v surovej forme môže výrazne prispieť k nášmu zdraviu. Okrem známych výhod v prospech imunitného systému, srdcovo-cievneho zdravia výrazne znižuje riziko rakoviny čriev. Skvelé zistenie vzhľadom na to, že dnes trpí práve rakovinou čriev čoraz viac ľudí, a to nielen vo vyššom veku, ale už aj v strednom a mladších.

Každý deň na stole

Ak nám záleží na našom zdraví, mali by sme každý deň konzumovať niektoré z týchto chutným, i keď aromatických rastlín. Môžeme si ich dať na chlieb, pridať do šalátu, urobiť polievku. Nakoniec, cesnak a cibuľa sa hodia prakticky do každého jedla. Ak považujeme cesnak za priveľmi „silnú kávu“ môžeme si zasadiť strúčiky a do jedál pridávať vypestovanú vňať. Strihá sa, keď narastie do výšky 15 cm. Má jemnejšiu chuť, ale ponecháva si mnoho cenných živín.

O 79 percent nižšie riziko

Čínski vedci zistili, že ženy i muži, ktorí konzumujú cibuľku, cesnak a/alebo pór každý deň majú až o 79 percent nižšiu pravdepodobnosť výskytu rakoviny čriev, v porovnaní s ľuďmi, ktorí cibuľovú zeleninu nekonzumujú. Bioaktívne látky obsiahnuté v tejto zelenine tiež chránia pred rakovinou prsníka a prostaty. Čím väčšie množstvo cibuľky a cesnaku zjeme, tým viac budeme chránení.

Radšej surové ako varené

Myslime však na to, že varením sa niektoré z cenných látok ničia a celkovo sa znižuje objem užitočných chemikálií. Krájanie alebo lisovanie cibule, cesnaku a póru tento negatívny efekt nemá. Úplne ideálne je, ak dokážeme denne skonzumovať jeden-dva strúčiky čerstvého cesnaku a aspoň polovičku cibule. V prípade, že neznesieme ani len pomyslenie na cesnak, môžeme ho primiešať do metu, kompótu, mäsa, tvarohu alebo niečoho iného, čo obľubujeme. Pomôže tiež zapiť ho mliekom – mlieko neutralizuje jeho pikantnú chuť, ale aj pach v dychu.

-sz-