Camembert je francúzsky mäkký syr, ktorý pochádza z Pays d’Auge v Normandii. Tento syr patrí k najznámejším syrom na svete. Má charakteristickú plesňovú kôru so svetlohnedým mriežkovaním. Cesto slamovožltej farby býva rovnomerne zrelé, bez kriedovitosti v strede. Syr má čistú bylinkovú arómu s príjemným nádychom húb. Chuť je krémová. Vyskúšajte nebeský syrový dezer 🙂
Suroviny na nebeský syrový dezert ( rozpočet pre 2 osoby ):
2 ks syra s bielou plesňou ( Camembert alebo Brie ), 0,7 l polosuché ružové víno (Zweigeltrebe, Merlot), 150 g slnečnicový chlieb alebo chlieb podľa vašej chuti, 100 g sušené paradajky
Postup:
Oválny tvar syra nakrájajte na tenké plátky tak, aby v každom súste bola zastúpená jeho textúra, v ktorej sa prelína tvarohové jadro s rozplývavým krémovým zvyškom syrového cesta. Na jednotlivé kúsky syra jemne naaranžujte sušené paradajky. Svieže chute nebeského dezertu si najlepšie vychutnáte asi 20 minút po vybratí z chladničky, keď bude mať izbovú teplotu. Servírujte so slnečnicovým chlebíkom.
Mohlo by vás zaujímať
Rôzne vína pre rôznu zrelosť:
Na začiatku dozrievania syra (viac ako 15 dní do dátumu spotreby) kombinujte ho s polosuchým alebo polosladkým ružovým vínom. Čím je syr viac smotanový (menej ako 15 dní do dátumu spotreby), tým skôr sa hodia svieže ovocité červené vína – Modrý Portugal, Dornfelder alebo Cabernet Sauvignon.