Stískance pripravovala babička zvyčajne spolu s dedkom. Ona ich presolila a dedko ich posolil málo, ale vždy chutili vynikajúco. Ešteže si všetky obľúbené recepty zapisovala a môžeme sa o tento podeliť aj s vami.
Niekde sú to scískance, niekde tašky, inde stískanice. Je to jedno a to isté, len recepty sa líšia podľa regiónu a tiež podľa toho, ktorá gazdiná ho pripravuje. Väčšinou sa jedná o zavinuté nekysnuté lokše, zabalené ako palacinka, okraje podohnuté a „scisknuté“ – preto scískance.
Čas prípravy: 30 minút, čas pečenia 30 minút
Suroviny na Babičkine stískance (rozpočet na asi 15 ks):
1/2 kg zemiakov, 1/2 kg špaldovej hladkej múky, 15 lyžíc hrubej krupice, 70 g roztopeného masla, soľ
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Zmiešame s 1/2 kg špaldovej múky, 1/2 ČL soli a vypracujeme cesto. Keby sa príliš lepilo, jednoducho pridáme viac múky. Do troch misiek si pripravíme: soľ, 15 polievkových lyžíc hrubej krupice a približne 70 g roztopeného masla, ktorými budeme „plniť“ stískanice. Z cesta vytvoríme jeden dlhý valček, z ktorého si narežeme 15 ks cesta. Z každého kusu vytvarujeme guľôčku a s valčekom na cesto vyvaľkáme placku do tvaru lokše. Vyvaľkanú lokšu potrieme maslom, posypeme soľou, polievkovou lyžicou hrubej krupice a stočíme do rolky, z ktorej vytvarujeme slimáčika. Stískance Pečieme 30 minút pri 200 stupňoch do zlatista a chrumkava.
Mohlo by vás zaujímať
Tip:
Slimáčiky môžeme naplniť strúhaným syrom.