Otcovia sú prvým tehotenstvom viac stresovaní ako mamičky 

Tehotenstvo je pre ženu, ktorá ešte nebola tehotná, nerodila a nemá dieťatko obrovskou zmenou. Útočia na ňu nielen všetky tehotenské zmeny, ktoré nie sú veľmi príjemné, ale aj psychické. Z prakticky slobodnej ženy sa stane osoba, na ktorú bude odkázaný malý človiečik. Je to nádherné, ale aj veľmi náročné. Ani muži, ktorí sa po prvýkrát stanú otcami to však nemajú jednoduché.

 prvým tehotenstvom

Hodení do vody

Vo všeobecnosti sa o otcoch hovorí len veľmi málo, ak ide o súvislosť s obavami a stresom, či a ako zvládnu svoju úlohu. Väčšina ťarchy je na ženách, ktoré dieťa musia vynosiť, kŕmiť ho a byť mu neustále nablízku prakticky až niekoľko prvých rokov. Je tu však jeden moment, na ktorý sa až tak nemyslí. Žena sa na svoju rolu matky pripravuje celých deväť mesiacov, je nútená rozmýšľať o tom, čo a ako bude po pôrode a taktiež jej hormonálne zmeny robia svoje. Otcovia si často zmenu, ktorá ich čaká uvedomia až náhle – po samotnom narodení dieťaťa.

Predčasniatka potrápia aj otcov

Stres otcov, ktorí sa ocitnú naraz v novej situácii hodnotili aj odborníci z Northwestern University. Zistili, že otcovia detí, ktoré sa predčasne narodia sú v podstatne vyššom strese, ako otcovia detí narodených načas. Jednoducho preto, že na to ešte neboli pripravení. Otcovia a matky detí s nízkou pôrodnou hmotnosťou, mali nameranú vysokú hodnotu stresového hormónu kortizolu v slinách, ktorá pretrvávala viac ako dva týždne. Zaujímavé bolo, že hladina kortizolu u mamičiek zostávala konštantná.  

Partnerka i dieťa v nemocnici

Podľa odborníkov sú vysoké hladiny stresového hormónu u mužov spôsobené faktom, že sa zo dňa na deň prakticky nečakane ocitli v situácii, kedy je v nemocnici ich partnerka a i dieťatko – obaja pritom potrebujú lekársku starostlivosť. Obavy o svoju partnerku i dieťa robia veľký tlak na psychiku otca, ktorý sa doposiaľ neocitol v takejto situácii a navyše musí zvládať aj prácu. Práve v tomto období sa od neho očakáva podpora manželky a pomoc pri opatere dieťaťa, čo je ďalšia skúška.

Mamičky sú pripravenejšie

Samozrejme, mamičky to nemajú oveľa jednoduchšie, práve naopak. Ukázalo sa, že sú viac pripravené na rôzne situácie a sú silnejšie. Vedia, že to jednoducho musia zvládnuť kvôli dieťaťu. Mnohé ženy majú dnes skúsenosti s popôrodnou depresiou, čo treba riešiť čo najskôr, aby to nemalo zlý dopad na dieťa. I preto je podpora otca v tomto období mimoriadne dôležitá.

Obaja potrebujú aj čas na relax

Odborníci z Northwestern University pripomínajú, že jeden deň stresu nie je problém. Ale fakt, že úroveň kortizolu u mužov bola rovnako vysoká aj po dvoch týždňoch, už problém môže byť. U žien hladina kortizolu postupne klesala, nedržala sa stále na tak vysokej úrovni. Obaja rodičia by sa mali navzájom podporovať v oddychu v prvých týždňoch po narodení dieťaťa. Zvoliť si spôsob striedavej starostlivosti o dieťa, aby ani jednému nehrozilo priveľké vyčerpanie. Aby mali obaja aspoň krátky čas na relax. Prečo je to dôležité? Bábätkám sa najlepšie darí vtedy, keď sú aj rodičia v pohode. Ak sú vystresovaní, prenáša sa to aj na ne.

-sz-

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach