Suroviny na tekvicové žemle:
1/4 kg celozrnej ražnej múky, 1/4 kg celozrnej pšeničnej múky, 6 dkg vlašských orechov, 3 dkg droždia, 2 polievkové lyžice tekvicového oleja (alebo olivového oleja), 2 polievkové lyžice medu, 1 čajovú lyžičku zomletého koriandru, 1 čajovú lyžičku zomletého feniklu, 20 dkg tekvicových jadierok
Okrem toho: soľ, celozrnú ražnú múku na posypanie
Postup:
Zmiešame celozrnú ražnú múku s 15 dkg horúcej vody a necháme cez noc napučať. Posekáme nahrubo vlašské orechy a zmiešame ich s celozrnou múkou, tekvicovým (olivovým) olejom, medom, koriandrom a feniklom. Rozpustíme droždie spolu s čajovou lyžicou sol v asi 1/8 l vlažnej vody, zmiešame s celozrnou ražnou a pšeničnou múkou a vymiesime cesto. Zapracujeme do cesta polovicu množstva tekvicových jadierok. Necháme cesto vykysnúť na teplom mieste a ešte raz ho premiesime.
Mohlo by vás zaujímať
Rozdelíme ho na kusy s hmotnosťou asi 5 dkg a na pomúčenej ploche vyformujeme do tvaru žemlí. Položíme žemličky na plech, prikryjeme utierkou a necháme prikryté kysnúť asi 20 minút. Predhrejeme rúry na 200°C. Potrieme žemličky vodou a posypeme zvyškom tekvicových jadierok. Vsunieme do rúry a pečieme asi 20 minút.