Novorodenec – dievčatko, či chlapček?

Chlapček ovplyvňuje matku už pred narodením
Zamysleli ste niekedy nad tým, prečo vychovávame deti práve tak, ako ich vychovávame? Je rozdiel v tom, ako pristupujeme k výchove syna a dcéry? Predpokladalo sa, že veľkú úlohu v prístupe k deťom zohrávajú zaužívané stereotypy, ktoré sa dedia z generácie na generáciu a tiež stereotypy zaužívané spoločnosťou, na základe ktorých sa inak pristupuje k výchove chlapca a inak k výchove dievčatka. Vzor toho, ako sme boli vychovávané my, prenášame aj do našej rodiny, napriek tomu, že si to neuvedomujeme. Iste, sú niektoré momenty a metódy, ktoré sa nám v našej výchove nepáčili, a ktoré za žiadnu cenu nechceme pri našich deťoch použiť. Niečo ovplyvniť vieme, niečo nie, avšak rozdiel v správaní sa k synom a dcéram už tesne po narodení je nezanedbateľný a vedecky potvrdený.

dievčatko, či chlapčekMôže za to testosterón
Novozélandskí vedci skúmali jav, prečo sa matky k novorodeným chlapcom správajú inak, ako k dievčatkám. Nie je to tým, že by považovali dievčatá za väčších maznáčikov, keďže sú rovnakého pohlavia ako ony, alebo za citlivejšie a milšie, ale úlohu zohráva mužský hormón testosterón. Tento hormón ovplyvňuje správanie matky už počas tehotenstva – v prípade, že čaká chlapčeka. Ako? Budúca matka chlapca je podľa vedeckých bádaní v tehotenstve možno paradoxne úzkostlivejšia, citlivejšia, ľahšie sa rozčúli, ale i rozplače. Pozitívom, ktoré jej prináša ešte nenarodený synček prostredníctvom hormónu, ktorý produkuje, je lepšia priestorová predstavivosť. Budúce mamičky dievčatiek sú pokojnejšie a málo vecí ich „rozhádže“. Niektoré príznaky reakcií na podnety zostávajú aj po pôrode. Vedci dali matkám dievčat i chlapcov sledovať videonahrávky, ktoré zaznamenávali potenciálne nebezpečným spôsobom hrajúce sa deti. Viete, ktoré reagovali intenzívnejšie? Mamičky dievčat nahrávku väčšinou priamo vypli, kým matky chlapčekov reagovali povzbudzovaním a usmerňovaním detí z videonahrávky.
Zaujímavé je, že po pôrode mamičky dievčatká nechávajú viac ležať, kým chlapčekov častejšie zdvíhajú a dá sa povedať, že s nimi viac komunikujú. Podľa vedcov za tento prístup môže kolísavá hladina spomínaného testosterónu.

Veľkým prínosom pre vedu bude i potvrdenie zatiaľ náznakov, na základe ktorých ženy s vyššou hladinou testosterónu majú väčšiu pravdepodobnosť, že porodia chlapca, ako ženy s priemernou hladinou tohto hormónu.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach