Pokiaľ si párty neviete predstaviť bez chlebíčkov a zároveň by ste radi prekvapili hostí novým receptom, vsaďte na domácu rastlinnú nátierku. Chlebíčky môžete podávať napríklad s nakladanou červenou cibuľkou, ktorá sa k nátierke vynikajúco hodí.
Suroviny na vegánsku paštiku z portobella
Na paštiku:350g portobella (ak nemáte tak iný hríb), 1 menšia červená cibuľa, strúčik cesnaku, 2 lyžice olivového oleja, 2 lyžice suchého bieleho vína, 3 stonky črstvého tymiánu, 1 lyžička Dijonskej horčice, soľ, korenie, (3 lyžice Chia semiačok)
Na nakladanú cibuľku: 2 menšie cibuľky,1 lyžica javorového sirupu, štipka soli a korenia (napr.pol hrnčeka octa, pol hrnčeka vody )
Postup:
Paštika: Nakrájajte si cibuľku, hríby. Poduste cibuľku na oleji potom pridajte hríby, pretlačený cesnak, bylinky a víno.Varte kým sa nevyparí všetká voda. Dochuťte soľou a korením.
Keď je zmes hotová, dajte ju nachvíľu vychladiť. Potom si pripravte foodprocesor alebo iný menší mixér. Zmes dajte do mixéru, pridajte horčicu a mixujte. Ak je zmes riedka môžete pridať Chia semiačka
Hotovú paštiku z portobella dajte do misiek a nechajte v chladničke odpočívať.
Nakladaná cibuľka: do hlbšej nádoby dajte nakrájanú cibuľku, na kolieska alebo na prúžky, osoľte a okoreňte, pridajte sirup a zalejte nálevom z vody a octu.
Nálev by mal cibuľku zakryť. Nechajte v chladničke aspoň 30min marinovať. Potom podávajte na chlebíkoch s nátierkou alebo ako prílohu.
Recept pripravila Martina Schmidtová z blogu „Tina je doma“, viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz