Aké jedlo znásobí pocit šťastia? Vie to trojdňová diéta!
Šťastie nezáleží len od toho, čo prežívame a ako sme vnútorné nastavení. Pocit šťastia, spôsob zvládania stresu a náročných situácii ovplyvňuje aj strava, ktorú konzumujeme. Zlá nálada a depresia sú dôvodom na to, aby sme prehodnotili stravu. Viete, aká vám pomôže k dobrej nálade a pocitu spokojnosti?
Základom trojdňovej diéty, ktorá môže náš psychický stav zmeniť, sú tieto kroky:
Vyhýbajme sa spracovaným potravinám
Tie vedú k nerovnováhe cukru v krvi, ktorá zase súvisí s výkyvmi nálad a negatívnymi pocitmi. Keď sa vyhneme rafinovaným cukrom, jednoduchým sacharidom, bielemu škrobu, ovocným šťavám a sladkým smoothies, môžeme si všimnúť takmer okamžité zlepšenie nálady. Namiesto toho by základom našej stravy mali byť chudé bielkoviny, zdravé tuky – tučné ryby, avokádo, olivy, orechy a semená a veľa zeleniny, ktorá je bohatá na antioxidanty.
Nemajme fóbiu z tuku
Kedysi boli tuky považované za najväčšie zlo. Avšak cukry a biela múka sú podstatne horšie ako tuky. Samozrejme, nedá sa to úplne porovnávať, a navyše – nie je tuk ako tuk. Dôležité je, aby sme sa vyhýbali nezdravým trans-tukom a dopĺňali zdravé vo forme extra panenského olivového oleja, avokáda, tučných rýb, orechov, ľanových a chia semiačok.
Doprajme si zelený čaj
Ak máme pocit stresu, doprajme si kvalitný zelený čaj. Obsahuje silné antioxidanty vrátane katechínov, o ktorých je známe, že chránia mozog (L teanín zlepšuje schopnosť sústrediť sa a znižuje stresovú reakciu).
Mohlo by vás zaujímať
Jedzme potraviny bohaté na D vitamín
Nízka hladina D vitamínu súvisí so zlou náladou a depresiou. Najnižšie hladiny máme po zime, kvôli nedostatku slnečných lúčov. Jesť by sme mali huby, pečeň, vaječné žĺtky, plnotučné mliečne výrobky a ryby.
Pridajme fermentované potraviny
Fermentované potraviny zlepšujú črevnú mikroflóru. Je dokázané, že prospešné črevné baktérie priamo súvisia s nižšou hladinou stresu, úzkostí a s lepšou náladou. Doprajme si denne jogurt, kefír, kyslú kapustu, kimchi, kombuchu či miso.