Nepečená adventná torta s kombináciou hrušiek a pomarančov ovoňaná Trstinovým cukrom s mletým vanilkovým strukom.
Suroviny na adventnú tortu (vystačí na asi 12 porcií):
Na korpus:
- 200 g čokoládových sušienok bez náplne
- 100 g rozpusteného masla
Na náplň:
- 250 g mascarpone
- 500 g polotučného tvarohu
- 2 PL tekutého medu
- 2 zarovnané KL mletej škorice
- 75 g práškového cukru
- 1 balíček Trstinového cukru s mletým vanilkovým strukom
- 1 balíček Želatínového stužovača
- 100 ml vody
- 250 ml smotany na šľahanie
Na ozdobenie:
- filetky z 2 pomarančov
- 1 zrelá hruška (olúpaná a nakrájaná na tenké plátky)
- 1 balíček Tortového želé číreho
- 250 ml pomarančového džúsu
- 1 zarovnaná PL cukru
Ešte potrebujeme:
- tortovú formu (Ø 26 cm)
- elektrický ručný šľahač
Postup:
Na prípravu korpusu pomocou váľka rozdrvíme sušienky a vložíme ich do misy. Pridáme maslo a ručne prepracujeme. Okraj tortovej formy položíme na podnos, nasypeme hmotu a lyžicou ju rovnomerne pritlačíme. Odložíme do chladničky.
Na prípravu náplne v mise vyšľaháme mascarpone s tvarohom, medom, škoricou, cukrom a trstinovým cukrom elektrickým ručným šľahačom nastaveným na stredný stupeň dohladka. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do zmesi. Smotanu vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom nastaveným na najvyšší stupeň dotuha a opatrne ju vmiešame do zmesi. Náplň nanesieme na korpus a uhladíme. Odložíme asi na hodinu do chladničky.
Na ozdobenie povrch torty obložíme filetkami pomaranča a plátkami hrušiek. Tortové želé pripravíme s džúsom a cukrom podľa návodu na obale a opatrne nalejeme na ovocie. Odložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky. Adventná torta je hotová, môžeme ju podávať ku káve.
Čas prípravy: asi 40 minút
Čas chladnutia: asi 3 hodiny
Filetovanie citrusov: Ostrým nožom orežeme po celom obvode kôru až na dužinu. Mesiačiky pomaranča (filetky) vykrajujeme tak, aby sme získali čistú dužinu.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1591 kJ / 380 kcal | 829 kJ / 198 kcal |
Tuky | 20,37 g | 10,61 g |
Sacharidy | 22,50 g | 11,72 g |
Bielkoviny | 7,25 g | 3,77 g |
Zdroj: Dr.Oetker