Klasické perníčky v originálnej forme ako Mikulášske rukavice s perníkovým korením a zdobením
Suroviny na mikulášske rukavice (rozpočet vystačí na asi 20 kusov):
Na cesto:
- 2 vajcia
- 140 g práškového cukru
- 100 g zmäknutého masla
- 2 PL tekutého medu
- 3 – 4 KL Perníkového korenia
- 400 g hladkej múky
- 1 zarovnanú KL Sódy bikarbóny
Na potretie:
- 1 bielok
Ozdobenie:
- Farebné tubičky Dr. Oetker
- Zdobenie biele Dr. Oetker
- Perličky strieborné Dr. Oetker
- Snehové vločky Dr. Oetker
Ešte potrebujeme:
- vykrajovaciu formičku v tvare rukavice (5 cm)
- 2 plechy na pečenie
Postup:
Na prípravu cesta v mise vymiešame vajcia s práškovým cukrom a maslom. Pridáme med a korenie a krátko zamiešame. Potom pridáme múku a sódu bikarbónu a ručne vypracujeme hladké cesto. Necháme asi 30 minút v chladničke odpočívať.
Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm a povykrajujeme rukavice. Poukladáme ich na plechy vyložené papierom na pečenie. Tesne pred pečením perníčky potrieme rozšľahaným bielkom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Čas prípravy: asi 20 minút
- Čas pečenia: asi 20 minút
- Čas pečenia: asi 10 minút (1 plech)
Perníčky “ Mikulášske rukavice “ necháme vychladnúť.
Na ozdobenie nakreslíme na rukavice pomocou tubičiek vzory a dozdobíme zdobením, perličkami alebo vločkami podľa vlastnej fantázie.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 699 kJ / 167 kcal | 1491 kJ / 356 kcal |
Tuky | 5,27 g | 11,21 g |
Sacharidy | 20,35 g | 43,30 g |
Bielkoviny | 3,29 g | 7,00 g |
Zdroj: Dr.Oetker