Reďkovka je chrumkavá svieža zelenia s jemne pikantnou chuťou – všetci ju poznáme na chlebe s maslom. Málokto však vie, že má množstvo výhod pre naše zdravie: má potenciál zvýšiť imunitu a navyše obsahuje látky fungujúce proti rakovine. Výhodou je jednoduché pestovanie – rastie prakticky všade, kde je slnečné svetlo a vlhká úrodná pôda. Niektoré odrody sú určené aj na balkón. Vráťme sa však k obsahu živín a dôvodom, prečo by sme si mali dávať reďkovku na tanier častejšie.
Prakticky všetky druhy reďkovky, ktorých zaujímavé tvary a farebnosť využijeme v šalátových misách či ako prílohu, majú podobné zloženie vitamínov a minerálov. Obsahujú vysokú hladinu vitamínu C, vitamíny skupiny B, železo, vitamín K, horčík a zinok. Tieto živiny potrebuje náš organizmus na celý rad základných fyziologických procesov, od tvorby červených krviniek po podporu zdravého trávenia. Rovnako ako ostatná zelenina z čeľade kapustovité, aj reďkovka obsahuje glukozinoláty – zlúčeniny obsahujúce síru, ktoré majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti.
Náš tip: Pokožka červenej reďkovky obsahuje antokyány alebo rastlinné pigmenty zodpovedné za jej farbu. Nešúpte ju. Prečo? Pretože antokyaníny majú silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti.
Jedna šálka čerstvej reďkovky obsahuje: 18 kalórií, menej ako 1 gram bielkovín, menej ako 1 gram tuku, 4 gramy sacharidov, 2 gramy vlákniny, 2 gramy cukru.
Ako reďkovka zvyšuje imunitu
Vitamíny C a B v reďkovkách posilňujú náš imunitný systém, pretože podporujú tvorbu bielych krviniek. Taktiež zvyšujú schopnosť bielych krviniek vykonávať svoju prácu, ktorou je ničenie choroboplodných zárodkov a tvorba protilátok. Vitamíny skupiny B pomáhajú enzýmom produkovať nové organické molekuly. To podporuje tvorbu nových imunitných buniek.
Mohlo by vás zaujímať
Reďkovka proti rakovine?
O vitamíne C je známe, že zohráva úlohu aj pri prevencii rakoviny. Je totiž silný antioxidant, a teda bojuje proti voľným radikálom v tele. Voľné radikály sú škodlivé molekuly, ktoré navyše môžu poškodzovať bunky a prispievať k rozvoju chorôb, ako je rakovina.
Na podporu trávenia
Zeleninové jedlá sú najlepším zdrojom vlákniny. Tá zohráva veľkú úlohu pri udržiavaní pohybu v tráviacom trakte. Nie je preto prekvapením, reďkovky, ktoré sa môžu pochváliť 2 gramami vlákniny na šálku, sú pre naše bruško dobré.