Škoricová torta s hviezdičkami – suroviny:
Na cesto: 7 žĺtkov, 100 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 1/2 KL citrónovej arómy, 7 bielkov, 1 vrchovatá PL škorice, 100 g cukru, 180 g hladkej múky
Na náplň: 500 ml smotany na šľahanie, 200 g horkej čokolády, 2 balíčky Smeta-fixu Dr.Oetker
Na pokvapkanie a potretie: trochu koňaku, 250 g marhuľovej marmelády
Na polevu a ozdobenie: 2 balíčky Decor Polevy tmavej, 1 balíček škoricového cukru
Ešte potrebujeme: tortovú formu (Ø 26 cm), papier na pečenie, potravinovú fóliu, formičku na vykrajovanie hviezdy
Postup:
Na prípravu cesta vyšľaháme žĺtka s cukrom, vanilínovým cukrom a citrónovou arómou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni až dosiahneme krémovú konzistenciu. Bielka ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni so škoricou a cukrom do tuha. Sneh vmiešame do žĺtkovej hmoty a opatrne pridáme múku. Všetko zľahka ručne premiešame. Cesto nalejeme do tortovej formy (Ø 26 cm) vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Dáme do predhriatej rúry piecť.
- Elektrická rúra: 180°C
- Teplovzdušná rúra: 160°C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 40 minút
Mohlo by vás zaujímať
Na prípravu náplne necháme zovrieť smotanu na šľahanie a odstavíme z platne. Pridáme čokoládu nalámanú na kúsky a miešame, kým sa nerozpustí. Hmotu dáme asi na 3 hodiny do chladničky vychladiť. Vychladnutý korpus trikrát pozdĺžne rozkrojíme a pláty pokvapkáme koňakom. Vychladnutú čokoládovú smotanu vyšľaháme so smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuha. Jednotlivé pláty korpusu potrieme náplňou, spojíme a dáme do chladničky vychladiť. Vrch torty a boky potrieme marmeládou. Polevu pripravíme podľa návodu na obale a tortu ňou potrieme. Menšie množstvo polevy nanesieme v tenkej vrstve na potravinovú fóliu a necháme stuhnúť. Horúcou formičkou (ktorú sme predtým zahriali v horúcej vode) vykrojíme hviezdičky. Hviezdičky prilepíme tekutou polevou na tortu ako ozdoby a tortu posypeme škoricovým cukrom.