Napriek tomu, že ovocie so zeleninou sú nenahraditeľné zložky zdravej diéty, platí všeobecný názor, že sa vzájomne dobre nekombinujú, ak sa jedia v rovnakom čase.
♦ Ovocie je bohaté na vitamíny a minerály a vyžaduje si na trávenie kratší čas ako zelenina, pretože základným sacharidom v ovocí je fruktóza (monosacharid, jednoduchý cukor).
♦ Na druhej strane, zelenina pozostáva najmä zo zložitých sacharidov. Má tiež rozličný pomer rozpustných a nerozpustných vláknin.
♦ Konzumácia ovocia a zeleniny v rovnakom čase môže viesť ku kvaseniou v žalúdku. To preto, lebo zelenina sa trávi v priemere o dve hodiny dlhšia ako ovocie. Ak sa konzumujú súčasne, vyústi to do nadúvania, plynatosti a do zapáchajúceho dychu. Ako aj do všetkých ďalších následkov súvisiacich s prekyslením organizmu. Ovocie je zlúčiteľné so všetkými druhmi obilnín, strukovín, orechov a semien. Rovnako s niektorými zeleninami, ako uhorka, hlávkový šalát, rajčiny, klíčky a byliny.
Viac informácií na túto tému nájdete v knihe Kataríny Horákovej Umenie zdravo žiť.