Suroviny (rozpočet pre 4 osoby):
3 dlhšie tenšie baklažány (asi 800 g), 125 g mozzarelly, 4 čierne olivy, 1 malá cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžičky sušeného oregána, soľ, biele korenie, 1 balenie ošúpaných paradajok (500 g), štipka cukru, sambal oelek, 1/2 zväzku miešaných byliniek
Postup:
Baklažány umyjeme a po dĺžke nakrájame na plátky hrubé asi pol centimetra. Osem dlhých plátkov si odložíme bokom na naplnenie, zvyšok najemno nakrájame. Plátky potrieme po jednej strane asi 3 lyžicami oleja.
Plnka: Mozzarellu necháme odkvapkať a nakrájame na kocky. Olivy vykôstkujeme a nakrájame nadrobno. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame. Všetko zmiešame s lyžičkou oregana, soľou a korením. Vždy dva plátky baklažánu preložíme krížom cez seba. Doprostred dáme plnku, baklažány zložíme a zviažeme niťou. V hrnci rozohrejeme zvyšný olej. Taštičky v ňom zo všetkých strán na miernom ohni asi 5 minút zľahka opražíme a znovu ich vyberieme. Nakrájanú dužinu z baklažánov pražíme na panvici asi 2 minúty. Vmiešame paradajky, zvyšné oregano, cukor, soľ, korenie a podľa chuti sambal oelek. Necháme zovrieť. Taštičky vložíme do omáčky a v zakrytom hrnci na miernom ohni povaríme asi 10 minút. Odstránime nite, posypeme nadrobno pokrájanými bylinkami a podávame. Ako príloha sa hodí bageta, prípadne ryža a šalát.
Príprava asi 1 1/4 hodiny
1 porcia obsahuje 1718kJ/409 kcal 18mg cholesterolu, 33g tukov, 12g bielkovín, 14g sacharidov
Zdroj: Vitamínová kuchárka