Kuracie Saté

Doba prípravy 30 minútEnergia: 362 kcal.Náročnosť

Energetická hodnota jednej porcie: 362 kcal

Suroviny (rozpočet pre 3 porcie):

3 polievkové lyžice sójovej omáčky, mleté korenie, 1 cibuľa, 300 g kuracích prsíčok, 1 polievková lyžica oleja, cesnak, 100 g arašidového masla, 1/8l vody, 2 čajové lyžičky sójovej omáčky, 1 čajová lyžička cukru, 1 čajová lyžička ryžového octu, sambal oelek

Postup:

Sójovú omáčku ochutíme mletým čiernym korením, cibuľu pokrájame na malé kocky a pridáme do sójovej omáčky. Takto vytvoríme marinádu. Kuracie prsia pokrájame na kocky a dáme marínovať aspoň na dve hodiny. Marinované mäso napicháme na drevené špajle a grilujeme. Najlepšie vonku na grile s dreveným uhlím.

Arašidová omáčka:
Do panvice dáme olej, pokrájaný cesnak, arašidové maslo a trocha vody. Dobre premiešame. Pridáme sójovú omáčku, cukor, ocot a sambal oelek. Všetko ešte raz spolu premiešame a dobre zahrejeme. Nevaríme.
Hotové Saté, podávame spolu s arašidovou omáčkou.

Možno vás bude zaujímať…

Čo by sme mali vedieť o soli a koľko soli by sme mali konzumovať?

Hoci neslané jedlá nie sú chutné, so solením to určite netreba preháňať, pretože konzumácia akejkoľvek soli v nadmernom množstve je škodlivá. Môže mať za následok vysoký krvný tlak a vznik ďalších srdcovo-cievnych ochorení. Aby sme to neprehnali, mali by sme si zapamätať, že odporúčaná denná dávka soli pre dospelého človeka je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie max.6 gramov a túto dávku by sme nemali prekračovať.  Mimochodom,  aj bežné potraviny, ktoré denno-denne konzumujeme, obsahujú soľ, takže soľme radšej s mierou. Keďže v strednej Európe je nedostatok jódu v strave, je vhodné používať jódovanú soľ.

Všetky soli, určené na ochucovanie jedla, musia obsahovať minimálne 97,5 % chloridu sodného. Zvyšok tvoria hlavne prídavné látky, ktoré z nej robia funkčnú potravinu. Varená soľ je hlavným zdrojom jódu v našej strave. Jód naše telo potrebuje pre správnu funkciu štítnej žľazy. Ďalšou prídavnou látkou môže byť fluór. Ten, vo forme fluoridu, prispieva k udržaniu mineralizácie zubov, čím pomáha redukovať vznik zubného kazu. Na trhu existuje aj soľ, ktorá obsahuje menej sodíka a viac draslíka oproti bežnej jedlej soli. Jej používaním prirodzene obmedzujete príjem sodíka do organizmu. Znížený príjem sodíka prispieva k udržaniu normálneho krvného tlaku. Draslík pomáha udržať rovnováhu elektrolytov, čím prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach