Suroviny na Špaldové žemle:
440 g hladkej špaldovej múky ( Biomila ), 100 g hladkej špaldovej celozrnnej múky ( Biomila ), 50 g kurakkanovej alebo pšenovej múky, 3 dcl 10% smotany na varenie, 150 ml bieleho bio jogurtu, 40 g droždia / použila som kvasnice lisované bio/ alebo 6 lyžíc kvásku (vtedy cesto kysne okolo 3-4 hodín), malá lyžička himalájskej soli, sezamové zrnká na posypanie, mlieko na potretie žemlí
Postup:
Z mlieka a trošky smotany (izbová teplota) a lyžice vlažnej vody pripravíme kvások tak, že do zmesi múk, ktoré som dala do misy urobím jamku a nadrobím do nej droždie a zalejem.Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Necháme vykysnúť cca 20 minút na teplom mieste. Keď kvások retiazkuje a vznikajú v ňom bublinky, vymiesim v kuchynskom robote do hladka cesto zo všetkých ingrediencií. Nechám kysnúť cca hodinu na teplom mieste prikryté utierkou.cesto vyklopím na dosku a vypracujem bochník.
Mohlo by vás zaujímať
Vytvarujem z neho hrubý valec asi 6 -7 cm a krájam na kúsky asi 4 cm široké, z ktorých vytvarujem žemle. Poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie s odstupom, potrieme mliekom a posypem sezamom. Pečieme v teplovzdušnej rúre cca 20 minút pri teplote 180 stupňov celzia. Z tejto dávky vám vyjde 10- 11 krásnych veľkých žemlí s priemerom 10-12 cm :).