Broskyne sú plné vitamínov, minerálov, vlákniny. Aká je šupka broskýň?

Mali by sme jesť aj šupku?

Broskyne sú vynikajúcim ovocím, ktoré poskytuje vlákninu, vitamíny a minerály. Môžeme si ich vychutnať surové, varené alebo pečené. Skvele sa hodia aj do zeleninových šalátov, či zapečené alebo grilované k mäsu. Dužina aj šupka sú jedlé, niektorý však pokožku broskyne šúpu a nejedia. Lenže, podobne, ako pri iných druhoch ovocia a zeleniny šupka broskýň obsahuje ešte viac cenných látok ako dužina. Pravda, ak nie je chemicky ošetrovaná. 

https://www.shutterstock.com

Aké výhody má pre naše zdravie šupka broskýň? 

Broskyne ako celok sú dobrým zdrojom energizujúcich komplexných sacharidov, vlákniny, vitamínov a minerálov. Poskytujú nám tiež antioxidanty, ktoré bojujú proti reaktívnym molekulám nazývaným voľné radikály. Tie vyvolávajú oxidačné poškodenie a vedú k chorobám.

Šupka broskýň je ešte cennejšia ako dužina. Obsahuje väčšinu vlákniny z celkových troch gramov, ktoré sa nachádzajú vo veľkej broskyni. Takže, ak chceme z tohto šťavnatého ovocia pre svoje zdravie vyťažiť maximum, mali by sme ho jesť aj so šupkou.

Dobré trávenie i zdravé srdce

Plody bohaté na vlákninu podporujú pravidelné vyprázdňovanie a dokonca súvisia so zníženým rizikom srdcových chorôb. Broskyňová pokožka obsahuje tiež viac antioxidačných zlúčenín ako dužina. Sú to najmä: polyfenoly, kyselina kávová a kyselina chlorogénová.

Jedna štúdia dokonca ukázala, že šupky broskýň obsahujú viac ako dvojnásobok polyfenolov v porovnaní s dužinou. Rovnako to je aj s obsahom vlákniny. 

Ďalšia štúdia na potkanoch, ktorá skúmala účinky rôznych zložiek broskýň na oxidačný stres a zápaly, zistila, že broskyňové šupky majú významné ochranné účinky pred oxidačným poškodením obličiek, pečene a mozgu.

Mohlo by vás zaujímať

Aké ovocie na gril? Broskyne sú na gril ako stvorené

Sladké ovocie na gril je nenahraditeľnou letnou pochúťkou. Keď sa ovocie položí na rozohriaty povrch a začne sa karamelizovať, sladká chuť i lahodná aróma sú… Čítaj ďaľej

Aké sú negatíva šupiek z broskýň?

Ako sme už spomenuli, jednou z nevýhod konzumácie broskyňovej šupky je možná prítomnosť pesticídov. Sú to chemikálie, ktoré pomáhajú predchádzať poškodeniu plodín a zlepšujú úrodnosť. Vo väčšine prípadov majú šupky ovocia a zeleniny ošetrené chemikáliami vyššiu koncentráciu pesticídov ako ich dužina. Rastú obavy, že pesticídy vedú k rozvoju určitých chorôb, vrátane Parkinsonovej choroby a niektorých druhov rakoviny.

Ak chceme jesť broskyne aj so šupkou, vyberajme si radšej ekologicky pestované ovocie.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach