Mali by sme jesť aj šupku?
Broskyne sú vynikajúcim ovocím, ktoré poskytuje vlákninu, vitamíny a minerály. Môžeme si ich vychutnať surové, varené alebo pečené. Skvele sa hodia aj do zeleninových šalátov, či zapečené alebo grilované k mäsu. Dužina aj šupka sú jedlé, niektorý však pokožku broskyne šúpu a nejedia. Lenže, podobne, ako pri iných druhoch ovocia a zeleniny šupka broskýň obsahuje ešte viac cenných látok ako dužina. Pravda, ak nie je chemicky ošetrovaná.
Aké výhody má pre naše zdravie šupka broskýň?
Broskyne ako celok sú dobrým zdrojom energizujúcich komplexných sacharidov, vlákniny, vitamínov a minerálov. Poskytujú nám tiež antioxidanty, ktoré bojujú proti reaktívnym molekulám nazývaným voľné radikály. Tie vyvolávajú oxidačné poškodenie a vedú k chorobám.
Šupka broskýň je ešte cennejšia ako dužina. Obsahuje väčšinu vlákniny z celkových troch gramov, ktoré sa nachádzajú vo veľkej broskyni. Takže, ak chceme z tohto šťavnatého ovocia pre svoje zdravie vyťažiť maximum, mali by sme ho jesť aj so šupkou.
Dobré trávenie i zdravé srdce
Plody bohaté na vlákninu podporujú pravidelné vyprázdňovanie a dokonca súvisia so zníženým rizikom srdcových chorôb. Broskyňová pokožka obsahuje tiež viac antioxidačných zlúčenín ako dužina. Sú to najmä: polyfenoly, kyselina kávová a kyselina chlorogénová.
Jedna štúdia dokonca ukázala, že šupky broskýň obsahujú viac ako dvojnásobok polyfenolov v porovnaní s dužinou. Rovnako to je aj s obsahom vlákniny.
Ďalšia štúdia na potkanoch, ktorá skúmala účinky rôznych zložiek broskýň na oxidačný stres a zápaly, zistila, že broskyňové šupky majú významné ochranné účinky pred oxidačným poškodením obličiek, pečene a mozgu.
Mohlo by vás zaujímať
Aké sú negatíva šupiek z broskýň?
Ako sme už spomenuli, jednou z nevýhod konzumácie broskyňovej šupky je možná prítomnosť pesticídov. Sú to chemikálie, ktoré pomáhajú predchádzať poškodeniu plodín a zlepšujú úrodnosť. Vo väčšine prípadov majú šupky ovocia a zeleniny ošetrené chemikáliami vyššiu koncentráciu pesticídov ako ich dužina. Rastú obavy, že pesticídy vedú k rozvoju určitých chorôb, vrátane Parkinsonovej choroby a niektorých druhov rakoviny.
Ak chceme jesť broskyne aj so šupkou, vyberajme si radšej ekologicky pestované ovocie.