Super-výživné guacamole, ktoré vám vydrží v chladničke celé týždne!

Lahodné a plné živín guacamole je jednoduchým spôsobom, ako si doplniť kvalitné bielkoviny, zdravé tuky a ďalšie cenné živiny z avokáda. Problém je, že nie vždy máme čas a chuť robiť si čerstvú nátierku, navyše, keď ju odložíme do chladničky, veľmi rýchlo zmení svoj príjemný vzhľad na nepekný – zhnedne. Viete, ako si pripravíte guacamole, ktoré nezmení svoj zamatový vzhľad a bez zmeny vydrží v chladničke aj mesiac?

Čo pomáha potravinám a špeciálne obľúbenému guacamole vydržať dlhšie?

Soľ

Soľ sa roky používala na konzerváciu skladovaných potravín, ale bohužiaľ, nedokáže zabrániť tomu, aby guacamole po niekoľkých dňoch nestratilo sviežo zelenú farbu. Nestmavne síce masívne, ale stmavne aj napriek soli.

Limetková šťava

Je obľúbenou ingredienciou guacamole, pretože dodáva krémovému avokádu pikantnú a štipľavú príchuť. Taktiež pomáha zabrániť zhoršeniu kvality nátierky. Citrónová a limetková šťava obsahuje kyselinu citrónovú, ktorá slúži ako konzervačná látka a pomáha spomaliť rýchlosť oxidácie potravín. Guacamole s limetkovou šťavou si zachová svoju zelenú farbu lepšie ako len so soľou.

Voda

Ďalší z trikov je zaliať hornú časť guacamole malým množstvom vody. Keď po niekoľkých dňoch v chladničke vodu môžete vyliať a uvidíte, že guacamole vyzerá stále žiarivo zelené. Horšie však je, že paradajky, ktoré do základného receptu rozhodne patria vyzerajú rozmočene a hnedo.

Mohlo by vás zaujímať

Guacamole – mexické avokádové pyré

15 minútSuroviny na guacamole – mexické avokádové pyré: 2 zrelé avokáda, 2 lyžice limetkovej šťavy, 250 g paradajok,  1 zväzok jarnej cibuľky, 2 červené chilli papričky, … Čítaj ďaľej

Voda a citrónová šťava

Lepší výsledok získame, keď zmiešame citrónovú šťavu s trochou vody a polejeme ňou vrch nátierky. Avokádová hmota zostane sviežo zelená, dokonca ani paradajky nezhnednú. Sú svieže červené. To však stále nie je ten najlepší trik na uskladnenie slávnej a výživnej avokádovej nátierky.

Vákuum

Určite ste sa aj vy už neraz presvedčili o sile vákuu pri udržiavaní čerstvosti potravín. Je neuveriteľná. Osvedčí sa aj v prípade uchovávania guacamole. Vďaka vákuu sa všetky procesy, ktoré sa v potravinách bežne za prístupu vzduchu dejú – bez ohľadu na to koľko soli, citrónovej šťavy dáme do potravín, zastavia. Textúra bude trošku suchšia, ako keď pripravujeme čerstvé quacamole, ale kvalita, farba a chuť zostávajú po celé týždne – samozrejme, kým ho neotvoríme!

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach